FOCUS: Een eind aan het dweilen met de kraan open

De toon aan de thematafel roken is fel. Tabak is dan ook niet het 'zoveelste' ongezonde product. 'Het is ontworpen om mensen verslaafd te maken en bewezen dodelijk op de lange termijn.'

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: anjokan/stock.adobe.com

Het kabinet-Rutte III wil een ‘rookvrije generatie’ Nederlanders laten opgroeien. De eerste stap die het daarin zet is een jaarlijkse verhoging van tabaksaccijns. Stap twee is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord, waarmee staatssecretaris Blokhuis een gezonder Nederland wil bereiken. Dit akkoord wordt gesloten met pati├źntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, sportverenigingen en -bonden, bedrijven en maatschappelijke organisaties (zie kader). De tabaksindustrie ontbreekt.

‘We willen naar een rookvrije samenleving. Dat wil zeggen dat minder dan vijf procent van de Nederlandse bevolking rookt’, licht Marc Willemsen toe. Willemsen is hoogleraar tabaksontmoediging bij CAPHRI (School for Public Health and Primary Care) van de Universiteit Maastricht

0
59

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.