Een regisseur voor gezondheid ontbreekt’

Het zorgstelsel is te veel gericht op repareren wat stuk is. Er moet een regisseur komen voor preventie en gezondheid, vindt Carl Verheijen.
Foto: Ton Kastermans Fotografie

‘Zodra mensen ziek worden is alles top geregeld. Ze hebben een wettelijk recht op zorg, artsen stellen een diagnose en de zorg wordt geleverd. Maar voor gezondheid en preventie van ziekte is niemand in het zorgstelsel verantwoordelijk. Dat is een weeffout in het systeem’, zegt Carl Verheijen, oud-topschaatser en sinds enkele maanden directeur van het Institute of Positive Health. Het instituut, twee jaar geleden opgericht door Machteld Huber, gaat uit van een brede definitie van gezondheid (zie kader). ‘Het stelsel is gericht op het repareren van wat stuk is. Artsen en andere zorgprofessionals mogen hun kunde niet inzetten voor het

0
29

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in