Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Floortje Scheepers: ‘Het medische model is te dominant in de ggz’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
We moeten naar een systeem waarin het veel meer gaat om het persoonlijke verhaal en wat iemand nodig heeft, meent psychiater Floortje Scheepers. Dat is beter voor de hulpvragende mens en ontlast de ggz.
Floortje Scheepers, netwerkzorg, lvb, ggz,
Foto: Paul Tolenaar
Antwoorden op mentale hulpvragen liggen lang
Premium

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

1 REACTIE

 1. Aan Floortje Scheepers, Zo’n algehele noemer voor boundaries objects zou kunnen zijn, In en met liefde voor de gehele mens! Hoe vind je die? Dat gaat voorbij elk individueel belang, lijkt mij!
  En ga alsjeblieft Narcisme onderzoeken benoemen, herkennen en aanpakken! Zie dat er een wet komt op psychische geweld, om deze aan te pakken,zoals België, Ierland en ?
  Ik , geboren als tweede kind in 1955 van 3 kinderen in 3 jaar, waar een dwangmatige narcist, die biologische vader met misschien ook Asperger,zoals zijn oudste kind, zoon en kleinzoon officieel hebben gekregen, was al jong mijn moeders steun. Onder mij nog een dochter. Sensitief en creatief in het zoeken en vinden van mogelijkheden om te overleven, zijn mijn mogelijkheden, en meer. Van 1982 tot onlangs heb is af en toe hulp gevraagd aan de ggz. Zelf heb ik in 2018 die diagnose van die man gelezen van 2005 in zijn verpleeghuis, waar hij in 2009 stief. Hij was in het huwelijk met onze lieve moeder 1952-2005( mam overleed in 2005 ,half verlamd door een hersenbloeding in een verpleeghuis) Die man was ook zeer sadistisch en heeft mam helemaal bezeten! Hij studeerde er op aan om ook mij te bezitten. Mijn moeder hielp mij weg te komen op 16 leefjaren .ik kon niet leren op de lagere school en voor dat ik uit huis was. Door de Inas, o.a. in Duin en Bosch te Bakkum gemeente Castricum. Oude psychiatrie gezien! Jij hebt geen enkele idee! Ook hoe intens gevaarlijk deze gezinssituatie was met dagelijkse moord dreigingen en mijn moeder die afgerekend werd op , door die gek gelabelde ongewenst gedrag. Baby’s mochten niet huilen. Mam moest overal voor zorgen!! Ik was 25 jaar fulltime verpleegkundige in algemene zkhs en in de GGZ op een somatische behandel afdeling voor mensen met een psychiatrische diagnose. En meer. Zoveel diagnoses gekregen die m.i. alles zeggen over het beperkende en angstige en onmenselijke gezichtsveld van al die hulpverleners. Ze hebben me nooit gezien, nooit geluisterd, zijn nooit mens naar mij geweest, nooit eerlijk. Nooit willen weten.!! En ik heb het allemaal benoemd, die man was een psychopaat. Tu, tu, dat valt toch wel mee was zo’n reactie of,van een andere als jij weet wat er met jouw aan de hand is ,zak jij in het chronische sercuit. Ook daar heb ik 6 jaar gewerkt op de Bavo, Vincentius en 3 jaar Beschut Wonen project. Dan durf je niets méér te zeggen toch! Wat een schuld,wat een angst wat een radeloosheid , wat een wanhoop. Maar aan mij zie je niets, mij hoor je niet! Want dat was mijn overleven toch?!!!
  Maar ik ben niet kapot te krijgen, accepteerde hun pillen nauwelijks, meestal niet. Dat is de ggz voor mij ge weest.
  Als je meer wil weten mag je me mailen.
  Succes toegewenst met dit tenminste 30 jarige project!
  Mét vriendelijke groet, Eveline Boot

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.