Gebrek aan geld is het probleem niet

Om het hoofd financieel boven water te houden, moeten hospices een beroep doen op een veelvoud aan wettelijke regelingen. De Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN) pleit voor een aparte aanspraak in de Zorgverzekeringswet.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
De gevelsteen van Hospice Dignitas in Hoorn. Foto: Hospice Dignitas

Hospicezorg zit in de gevarenzone, berichtte Nieuwsuur twee jaar geleden. Er waren budgetkortingen en omzetplafonds, en van twaalf ‘high care’ hospices stond het voortbestaan op het spel. Hoe is het nu? ‘Het is beter geworden, maar niet opgelost’, zegt Ingrid Heidema, directeur-bestuurder bij Hospice Dignitas in Hoorn en coördinator van de expertisegroep Financiën van de Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN), waarbij 45 ‘high care’ – hooggespecialiseerde – hospices zijn aangesloten (zie kader). Dignitas wordt gefinancierd via de aanspraak Wijkverpleging van de Zorgverzekeringswet (Zvw), die uiteraard veel breder is dan palliatieve zorg alleen. Heidema: ‘In een benchmark worden wij vergeleken met thuiszorgorganisaties,

0
47

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.