Gestructureerd overleg tussen betaler en industrie is de oplossing’

De Belgische hoogleraar Walter van Dyck is niet onder de indruk van de ‘schamele’ besparingen die Nederland op de prijzen van dure medicijnen weet te bedingen. In Nederland zijn de onderhandelingen gericht op confrontatie. In België hanteert men een ‘voorwaardelijke dialoog’. En dat brengt hen verder.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Walter van Dyck. Foto: Vlerick Business School

Aanleiding voor het gesprek met Van Dyck is het voorstel van voormalig minister Schippers om de fabrikanten te verplichten hun medicijnen in de hele EU beschikbaar te stellen. De hoogleraar plaatst er direct enkele kanttekeningen bij. ‘Meer Europees denken in markttoelating is zeker goed. Ik ga ervan uit dat het systeem voorkomt dat farmabedrijven een strategie uittekenen waarbij eerst de landen met hoge economische draagkracht en dus hoge prijs benaderd worden, gevolgd door de kleinere landen en daarna de armere landen. Met Schippers’ voorstel moeten ze het medicijn aan alle landen tegelijk aanbieden.’ Maar of ze daarmee haar doel –

0
25

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

0
25
Carina van Aartsen
Carina van Aartsen
http://www.zorgvisie.nl
Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.