Nieuwbouw kan zonder financiële zorgen

Enkele ziekenhuizen zijn door hun nieuwbouw in de rode cijfers gekomen, blijkt uit onderzoek van Prismant. Andere leden geen verlies. Een zoektocht naar de verschillen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
zorgvastgoed
Het Medisch Spectrum Twente heeft zijn locatie in Oldenzaal deels gerenoveerd en deels nieuw gebouwd. Foto: Medisch Spectrum Twente/IAA Architecten

Het moest het ziekenhuis van de 21ste eeuw worden. Met eenpersoonskamers voor patiënten, zelfsturende wagentjes voor het brengen en halen van maaltijden en wasgoed, een eigen duurzame energiecentrale en veel slimme ict. ‘Het idee was dat de investeringen makkelijk terug te verdienen waren, want alles zou efficiënter lopen,’ vermoedt Leo Vandermeulen, senior onderzoeker bij Prismant. Toenmalig VWS-minister Els Borst had toestemming gegeven voor het experiment met het totaal nieuwe Orbis ziekenhuis in Sittard-Geleen. Maar toen het gebouw in 2009 werd opgeleverd, bedroegen de kosten 370 miljoen euro. Het budget was met 200 miljoen euro overschreden. ‘Bij oplevering was het ziekenhuis

0
62

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.