Meer marktmacht leidt tot lagere tarieven

Meer concurrentie tussen ziekenhuizen leidt helemaal niet tot lagere tarieven en efficiëntere zorg. Prismant pleit voor een diepgaande analyse naar tarieven en doelmatigheid.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Beeld: Prismant

De gemiddelde tarieven van ziekenhuizen variëren tot 20 procent. Je zou verwachten dat hoe meer marktmacht ziekenhuizen hebben, hoe hoger de tarieven zijn. Maar die aanname wordt niet gestaafd door cijfers. Analyse van Prismant legt een relatie tussen de relatieve hoogte van de ziekenhuistarieven met verschillende kenmerken, niet alleen de marktmacht van het ziekenhuis, maar ook het behaalde rendement, de solvabiliteit, de omzet en de kapitaalquote. Voor ieder ziekenhuis heeft Prismant een tariefindex berekend door de omzet, gebaseerd op eigen tarieven, te delen door de omzet met gemiddeld gewogen landelijke tarieven. Voor de analyse is gebruikgemaakt van data uit het

0
81

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.