Naar Engels model

De huidige financiering van de geestelijke gezondheidszorg werkt niet goed, vinden ggz-aanbieders. Daarom wordt onderzocht of het Engelse Zorgclustermodel, aangepast aan de Nederlandse situatie, een beter uitgangspunt kan zijn dan de diagnose volgens de DSM. In 2020 moet de financiering van de ggz rond zijn.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Beeld: iStock

De meeste psychologen zijn ontevreden over de financiering op basis van dbc’s, stelde promovendus Rosanna Nagtegaal in augustus dit jaar na onderzoek voor de Universiteit Utrecht. De ggz-professionals die zij voor haar onderzoek bevroeg vertonen een ‘passieve weerstand’ tegen de dbc-financiering. Dat wil zeggen: ze verzetten zich er niet tegen, maar zijn er ook geen voorstander van. De psychologen lieten weten dat dbc’s weinig vrijheid geven in het werk, niet goed aansluiten op de behoefte van de cliënt, veel onnodige bureaucreatie opleveren, niet leiden tot meer transparantie en efficiëntie en bovendien niet maatschappelijk zinvol zijn.

Tijdranges

‘Er zijn drie problemen

0
189

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.