Online gedeeld dossier als hulpmiddel

Een minderheid van de patiënten kan haar medisch dossier via internet bekijken. Is online inzage noodzakelijk om samen met de arts te beslissen over de behandeling? En hoe veilig zijn de gegevens bij de patiënt?
'Gezamenlijke besluitvorming staat of valt toch met je communicatie-skills in de spreekkamer.' Foto: Fotolia

‘Van empowerment van patiënten en shared decision making kan alleen sprake zijn als de patiënt optimaal is geïnformeerd.’ Jan Vesseur, oud-hoofdinspecteur voor de gezondheidszorg en ervaringdeskundige met een chronische ziekte, is er stellig in. ‘Als ziekenhuizen zeggen dat zij de patiënt als partner beschouwen, moeten ze hem laten beschikken over zijn eigen dossier. Zo niet, laat die belofte dan vallen. Je neemt de patiënt niet serieus.’

Het is hem niet te doen om zoiets als ‘baas in eigen dossier’, benadrukt hij. ‘Het gaat om het gezamenlijk streven naar een optimale behandeling. Als de patiënt weet waarom hij iets moet doen,

0
6

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in