Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Redactioneel: Beter gisteren dan vandaag

simonbroersma2
Vacaturesites zijn overbelast, de roep om nieuwe krachten klinkt luid in alle sectoren van de bv Nederland. Zo ook in de zorg. Meer ouderen met meer zorg- behoeftes en minder personeel om deze zorg te kunnen leveren. Tijd voor een oplossing. Welke opties zijn er dan? U kan 1) zorgen dat uw personeel langer bij u blijft, 2) zorgen dat u minder personeel nodig heeft, of 3) zorgen dat er minder mensen zijn die zorg nodig hebben.
Simon Broersma
Foto: Paul Tolenaar
Een kleine verduidelijking.
Ten eerste bent u als bestuurder werkgever van uw personeel en als zodanig verantwoordelijk voor de mate van tevredenheid van uw personeel. In een interview met Zorgvisie stelt Don Berwick, oprichter van het Institute for Healthcare Improvement en een van de grootste internationale sterren op zorggebied, dat tevredenheid van het personeel bij het gros van de CEO’s wereldwijd op nummer 1 staat. Iets dat u als leider kunt bereiken door uw mensen vertrouwen te geven, een doel te bieden, te inspireren en opgeworpen drempels te verwijderen.

Minder personeel?

Uw medewerkers zijn natuurlijk enorm belangrijk, maar demografisch gezien is het onmogelijk om ze te blijven vinden. Vandaar oplossing 2: zorgen dat u minder personeel nodig heeft. Hoe? U kunt uw personeel laten stoppen onzinnige zorg te leveren. Stop met overbehandelen, verbeter de kwaliteit van zorg zodat minder heropnames nodig zijn en beslis samen met de patiënt wat de uitkomst van een zorgtraject moet zijn. Maar kijk ook waar de registratielast omlaag gebracht kan worden. Om Berwick nogmaals te quoten: “In Amerika hadden 24 zorgorganisaties binnen een week 360 zinloze regels vastgesteld. CEO’s hebben daar zeggenschap over, want 85 procent is afkomstig uit de eigen organisatie.”

Andere mindset

En dan optie 3: als er minder mensen zijn die zorg nodig hebben, heeft u minder personeel nodig om hen te verzorgen. Dit gaat om het gezonder maken van de gehele bevolking. Over het verankeren van gezondheidsdoelen in de wet, over het veranderen van stelsel van zorg naar gezondheid, over het veranderen van de mindset van een complete maatschappij. Dit kunt u als bestuurder natuurlijk niet alleen, maar u kunt er wel uw steentje aan bijdragen. U leest hier meer over verder op in deze Zorgvisie.

Beter gisteren dan vandaag

Hij gaat wel extreem kort door de bocht, zult u wel denken, en dat is ook zo. Was het maar zo simpel als dat ik het nu in 400 woorden schets. Het is een enorme opgave, maar wel een waar we beter gisteren dan vandaag mee aan de slag kunnen gaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.