Tussen twee wetten in

Voor ouders van kinderen met een ernstige verstandelijke beperking is het lastig een indicatie voor Wlz-zorg te krijgen; instanties sturen hen dikwijls van het kastje naar de muur. Het CIZ, de gemeenten en de VGN herkennen het probleem en proberen tot een oplossing te komen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Met de overgang in 2015 van de AWBZ naar de Wet langdurige zorg (Wlz) zijn ook de toegangscriteria aangepast. Om aanspraak te maken op de Wlz moet onomstotelijk vaststaan dat iemand levenslang 24 uur per dag zorg of ondersteuning in de nabijheid nodig heeft. En juist tegen die eis van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) lopen de ouders van kinderen met een ernstige beperking (emb) en een complexe zorgvraag aan. ‘Het toegangscriterium geldt niet alleen voor ouderen, bij wie je je kunt voorstellen dat hun zorgbehoefte blijvend is, maar ook voor kinderen’, legt Dorien Kloosterman uit, senior-beleidsmedewerker bij belangennetwerk KansPlus.

0
30

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.