Van evidence- naar practice-based medicine

Evidence-based practice (EBP) is het mantra in de moderne geneeskunde: pas alleen diagnostiek en behandelingen toe op basis van wetenschappelijk bewijs. Deze worden vertaald naar medische richtlijnen, protocollen en standaarden.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Columnist Zorgvisie ict magazine
Jan Christiaan Huijsman. Foto: Frederike Roozen

Tussen de eerste inzichten uit onderzoek en de uiteindelijke toepassing van zo’n richtlijn zit tien tot vijftien jaar. De houdbaarheid in de praktijk is iets meer dan vijf jaar. Dan is die achterhaald door nieuwe inzichten. Uitdaging is dat de richtlijn gebaseerd is op de ‘gemiddelde patiënt’ terwijl de praktijk een stuk complexer kan zijn. Daarom mogen artsen afwijken van de richtlijn zolang ze dat motiveren in het dossier. Dit gebeurt echter weinig. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving publiceerde in 2017 het rapport Zonder context geen bewijs – Over de illusie van evidence-based practice in de zorg.

Over

0
36

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.