Wat we nu investeren in jongeren, verdient zich later terug’

Voor jongeren die vanuit de Jeugdwet hulp krijgen, is de overgang naar 18 jaar een kritieke fase. Soms kunnen ze op die leeftijd nog niet op eigen benen staan. De gemeente Rotterdam en de gemeenten Groningen en Oldambt weten inmiddels hoe ze zelfs de lastigste problemen moeten tackelen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Fotolia

Veel gemeenten hebben moeite om jongeren die zorg of extra aandacht nodig hebben, te blijven helpen als ze 18 jaar worden. Tot 18 jaar vallen jongeren met bijvoorbeeld een lichte verstandelijke handicap binnen de Jeugdwet. Daarna wordt het moeilijk, stellen de gemeenten. Voor de Wet langdurige zorg (Wlz) kom je alleen in aanmerking met een indicatie en niet alle jongeren hebben die. Bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) hoort geen zorgbehandeling. Bovendien is de hulp die de Wmo wel biedt op vrijwillige basis; jongeren hoeven er niet aan mee te werken. Velen dreigen daardoor tussen wal en schip te raken.

0
57

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.