Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werk aan de winkel

Dieuwke Hooft Graafland
De tijd begint te dringen voor zorginstellingen die uiterlijk 1 januari 2024 een vergunning moeten aanvragen op grond van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza).
Dieuwke Hooft Graafland Loyens & Loeff
Dieuwke Hooft Graafland, advocaat Life Sciences & Healthcare Team Loyens & Loeff N.V.

Zorginstellingen die uitsluitend niet-verzekerde medisch-specialistische zorg verlenen, onderaannemers in een ‘lege huls’-constructie en instellingen die met meer dan tien zorgverleners Zvw-pgb of Wlz-pgb bekostigde zorg verlenen, zijn een paar van de categorieën van instellingen die een toelatingsvergunning moeten aanvragen. Huisartsen, tandartsen, en paramedici die niet solistisch met meer dan tien zorgverleners werken, moeten ook aan de bak.

De wetgever was met een overgangsperiode van twee jaar coulant voor deze instellingen die sinds 1 januari 2022 vergunningplichtig zijn maar in het verleden niet in het bezit hoefden te zijn van een door het CIBG verstrekte toelating op grond van de Wet toelating zorginstellingen, maar inmiddels nadert 2024 met rasse schreden.
Een van de meest in het oog springende vergunningvoorwaarden die tijdig aandacht van zorgbestuurders vereist, betreft de in- richting van het interne toezicht (tenzij sprake is van een van de wettelijke uitzonderingen). De leden van het toezichthoudend orgaan moeten aan strikte onafhankelijkheidseisen voldoen, en ook de procedure voor de werving van deze leden kent regels.
Maakt de zorginstelling op wie de bestuursstructuureisen van toepassing zijn deel uit van een groep waarin al een toezichthoudend orgaan conform de Wtza toezicht houdt op een andere vergunningplichtige groepsvennootschap? Dan kan daar wellicht gebruik van worden gemaakt. Over de mogelijkheden van het meeliften met een bestaande raad van toezicht via ‘getrapt toezicht’, of het werken met een personele unie, kunnen advocaten u adviseren.
Vergeet niet dat vervolgens ook nog een statutenwijziging nodig is. Werk bij voorkeur met een notaris met ervaring in de zorgsector, anders gaat het wellicht alsnog mis. In mijn praktijk kom ik namelijk met enige regelmaat non-compliant instellingen tegen die na invoering van de Wtza de klok wel hebben horen luiden, maar blijkens de statuten niet weten waar de klepel hangt.
Vervolgens moet u de papieren werkelijkheid tot leven brengen door toezichthouders te benoemen, en/of een vergunning aan te vragen. Bent u al bezig met de werving en selectie? Hoe waarborgt u de onafhankelijkheid van kandidaten? Weet u of u gelet op de aard en omvang van uw instelling überhaupt met de inrichting van een toezichthoudend orgaan aan de slag moet? Als dit vragen zijn waar u het antwoord nog niet op weet, is dat reden voor actie.
Door: Dieuwke Hooft Graafland, advocaat zorgteam Loyens & Loeff N.V.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.