Zorgvisie magazine nr. 2, 2020

  Zorgvisie magazine nr. 2, 2020
  Coverfoto: Paul Tolenaar

  In het februarinummer onder meer Ernst Kuipers die pleit voor meer concentratie in de zorg, het rumoer over de integrale vergelijking van verpleeghuizen en de worsteling van de forensische zorg met tariefkortingen door de Dienst Justitiële Inrichtingen. Bekijk alle artikelen en rubrieken.

  Angela Maas Zv

  Cardioloog Angela Maas: ‘De zorgsector blijft een mannenbolwerk’

  Cardioloog Angela Maas zet zich op veel terreinen in voor meer onderzoek en betere behandeling voor vrouwen. 'Vrouwen hebben specifieke gezondheidsklachten, maar artsen en bestuurders hebben daar weinig oog voor', aldus Maas. Gevolg: een ‘mega-ziektelast’ voor vrouwen en hoge kosten.

  Klaasmeersma1

  Column Terecht: Wetsvoorstel Integere bedrijfsvoering zorgaanbieders

  Klaas Meersma vraagt zich af of het wetsvoorstel Integere bedrijfsvoering zorgaanbieders nieuwe en strengere normen stellen voor bedrijfsvoering in de zorg dan in andere sectoren.

  Bertine Lahuis

  De agenda van: Bertine Lahuis

  Bertine Lahuis werkte al twee jaar als bestuurder bij het Radboudumc, maar sinds 1 januari is zij voorzitter van de raad van bestuur. Eerst lag haar focus vooral op patiëntenzorg, kwaliteit en veiligheid. Nu zijn daar meer verantwoordelijkheden bijgekomen.

  Elver

  Nieuw zorgdossier Elver: primaire proces is rode draad

  Gehandicaptenorganisatie Elver ontwikkelde een nieuw elektronisch zorgdossier dat volledig zorggericht is. Bestuurder Irma Harmelink maakte zich hier persoonlijk sterk voor.

  Governancecode660

  Governancecode Zorg verdient eigen kennisplatform

  De Governancecode Zorg kan een paar jaren na de invoering nog altijd rekenen op een breed draagvlak. Bestuurders en toezichthouders hebben echter, naast de richtinggevende principes van de code, ook behoefte aan praktische handvatten.

  Interview met Willy Spaan, bestuursvoorzitter LUMC

  Ervaringen elders gaven Willy Spaan inspiratie voor gastvrije zorg

  Willy Spaan heeft twee operaties gehad waarbij hij het voor- en natraject in een ander ziekenhuis deed. De juiste zorg op de juiste plek in optima forma, aldus de LUMC-bestuursvoorzitter.

  Marcel Canoy Zv

  Een code voor de bühne

  De gedragscode van de farmaceutische industrie 'bijt' niet. En een code die niet bijt, is een code voor de bühne, schrijft Marcel Canoy in zijn column in Zorgvisie magazine.

  Transferpunt Salland

  Regionaal Transferpunt zorgt voor optimaal gebruik van beschikbare bedden

  Wat als iemand wordt ontslagen uit het ziekenhuis, maar niet meer naar huis kan? Hoe maak je zo efficiënt mogelijk gebruik van de beddencapaciteit in een regio? In Nederland zijn er verschillende coördinatiepunten die het zorgaanbod afstemmen op de vraag in een bepaalde omgeving. Het Regionaal Transferpunt Salland (RTP) is er één van.

  ernst kuipers

  Ernst Kuipers: ‘Zorg heeft meer nodig dan eindeloos gepolder en convenantjes’

  Ziekenhuizen ontkomen niet aan verdergaande concentratie van zorg. Het is volgens Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van Erasmus MC, geen doel op zich, maar de enige garantie op kwalitatief hoogstaande zorg die altijd beschikbaar en betaalbaar is.

  Redactioneel Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020

  Redactioneel: Zijn fusies dood?

  Als concentratie van zorg het enige antwoord is op de uitdagingen waarvoor de zorg staat, hoe moet dat dan nu de ene na de andere fusie wordt heroverwogen of zelfs teruggedraaid?

  integrale vergelijking verpleeghuizen

  Ruziën over de integrale vergelijking verpleeghuizen

  Verpleeghuizen vrezen dat de 'integrale vergelijking' van verpleeghuizen de opmaat is voor een bezuinigingsronde. De Nederlandse Zorgautoriteit werft buiten het formele overlegcircuit draagvlak voor de nieuwe bekostiging.

  Medisch Leiderschap

  Het is tijd voor medisch leiderschap 2.0

  De zorg verandert en daarmee ook de rol van de arts en de vaardigheden die hij nodig heeft. Arts en docent-onderzoeker Wouter Keijser is onlangs cum laude gepromoveerd op dit onderwerp aan de Universiteit Twente. 'Medisch leiderschap biedt kansen om de zorg opnieuw uit te vinden.'

  Leefstijl

  Preventie kampt met opstartproblemen

  De aandacht voor preventie neemt toe. Desondanks blijf het budget voor leefstijlinterventie op de plank liggen en komen de twee sporen, leefstijl en omgeving, nog onvoldoende bij elkaar om een beweging op gang te brengen.

  forensische zorg

  Succesvol verzet forensische zorg tegen tariefkorting

  De korting van de Dienst Justitiële Inrichtingen op de tarieven voor de forensische zorg voor 2020 kwam bovenop de daling in de NZa-tarieven voor de gehele ggz. Acht aanbieders stapten naar de rechter.

  Boekenrubriek

  Boeken

  In de boekenrubriek van Zorgvisie management bespreekt Krista Kroon nieuw verschenen boeken en 'bladert' ze met een zorgbestuurder door het boek dat hem of haar houvast biedt in haar werk.

  duiken voor mensen met verstandelijke beperking

  De innovatie: Duiken als dagbesteding

  Duiken als dagbesteding voor cliënten met een verstandelijke beperking. Tonny en Nikki Bergmans van Aqua Sub zijn ervan overtuigd dat het therapeutisch veel kan betekenen.