Zorgvisie magazine nr. 6, 2021

    Cover Zvm06 270x370
    Coverfoto: Paul Tolenaar

    Regionaal én over landsgrenzen heen georganiseerde zorg. Dat staat het Groningse OMT-lid Alex Friedrich voor ogen, vertelt hij in Zorgvisie magazine. Verder in dit nummer het belang van goed werkgeverschap. Iedereen die werkt in de zorg verdient meer aandacht en waardering op alle fronten. En een artikel over wel of niet de specialisten in loondienst. Bij Zuyderland zitten ziekenhuisbestuur en msb-bestuur aan één overlegtafel.

    David Jongen, bestuursvoorzitter Zuyderland

    ‘Gedwongen loondienst specialist draait gelijkgerichtheid de nek om’

    Het Zuyderland ziekenhuis maakt met het msb-bestuur financiële prikkels op vakgroepniveau voor de juiste zorg op de juiste plek en zinnige zorg. Met verplicht loondienst voor specialisten zou dat nooit zijn gelukt.

    directeur jos de blok buurtzorg nederland

    Meerjarencontract Buurtzorg en CZ adresseert personeelstekort

    Buurtzorg Nederland heeft een meerjarencontract gesloten met zorgverzekeraar CZ. Speerpunt vormt het personeelstekort in de wijkverpleging.

    Jan den Boon

    Nieuwe MST-voorzitter Jan den Boon: ‘20 msb’s is werkbaar maar niet wenselijk’

    Moeten alle medisch specialisten in loondienst? Hoe ben je een aantrekkelijke werkgever voor jonge zorgverleners? En hoe kan specialistische zorg behouden blijven voor de regio? Zorgvisie maakt kennis met de kersverse voorzitter van de raad van bestuur van het Medisch Spectrum Twente Jan den Boon.

    Innovatie Alarmen

    De innovatie: Dit systeem ondervangt het probleem van alarmmoeheid

    Domotica ondersteunt de zorgmedewerkers in de ouderenzorg. Maar meer technologie betekent ook meer valse alarmen, met alarmmoeheid onder personeel tot gevolg. Harry Stokman bedacht een manier om dat voorkomen.

    Giovanni Frans En Audrey Van Schaik Zv

    De agenda van Giovanni Frans: ‘We hebben young professionals hard nodig op Bonaire’

    Giovanni Frans kan eindelijk weer afspraken maken die eerder vanwege covid-19 niet door konden gaan, zoals om andere bestuurders te coachen. Met ‘TOP Bonaire’ werkt Frans mee aan het aantrekken van talentvolle, jonge professionals voor de zorg op het eiland.

    Carels

    Nieuw bloed: van professionele bokser naar zorgondernemer

    Martin Carels heeft na zijn bokscarrière verschillende functies binnen justitiële inrichtingen vervuld. In 2012 ging hij met zijn vrouw aan de slag als zorgondernemer in de gehandicaptenzorg.

    Jacqueline Joppe Online

    Column: We moeten durven experimenteren en het positieve debat voeren

    Alles wat we doen is probleemgestuurd, ook in het verpleeghuis. Dat schrijft Jacqueline Joppe in haar column in Zorgvisie magazine. 'Zorg is te duur, personeel is er te weinig, bewoners zijn er om te diagnosticeren, te indiceren en helaas ook vaak te hospitaliseren. Daarmee zitten we op een fout spoor. Het kan anders. Sterker nog: het moet anders.'

    Simon Broersma

    We moeten leren omgaan met minder

    De roep om extra geld, extra personeel en extra hersteltijd klinkt  overal in de zorg. Maar meer personeel, meer geld en meer tijd is er niet en zal er ook niet komen. In plaats van te roepen om meer, moeten we leren omgaan met minder.

    Corine Vernooij Vandoorne

    Column: Veilig klokken luiden

    Binnenkort vergadert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel Wet bescherming klokkenluiders. Voor zorginstellingen met meer dan vijftig werknemers kan dit voorstel verstrekkende gevolgen hebben. Corine Vernooij zet de belangrijkste veranderingen uiteen.

    Linda Muijsers Zv

    Medici en managers samen aan het roer

    De besturingsprincipes en belangen van medici zijn anders dan die van de zorgbestuurders. Om alle belangen binnen de zorginstelling een plek te geven zoeken bestuurders naar vormen van duaal management. Linda Muijsers onderzocht de kracht en kwetsbaarheid van duaal bestuur.

    Alex Friedrich

    Alex Friedrich: ‘Nederland heeft 15 tot 20 procent meer zorgcapaciteit nodig’

    OMT-lid Alex Friedrich werd bekend bij een groot publiek als voorvechter van 'testen, testen, testen'. Als aankomend bestuursvoorzitter van het Universitätsklinikum Münster wil hij Europa op zijn grondvesten laten trillen met grensoverschrijdende zorg. 'Gebruik de overcapaciteit in Duitsland en België.'

    Goed werkgeverschap

    Werk maken van goed werkgeverschap

    De Nederlandse gezondheidszorg moet beter voor zijn medewerkers zorgen. Een SER-advies drukte de sector dit jaar nog eens met de neus op de feiten. Ideeën over goed werkgeverschap zijn er te over, maar wat komt er in de praktijk van terecht?

    Innovatieve ouderenzorg

    Originele ideeën voor vernieuwing ouderenzorg

    Innovatieve ouderenzorg vraagt lef, geluk en timing, zegt Marcel van Woensel, bestuurder van zorgorganisatie Van Neynsel. Hij en twee andere bestuurders laten zien hoe de ouderenzorg vernieuwd kan worden.

    Verpleegkundig zeggenschap

    ‘Verpleegkundigen: Durf uw stem te laten horen’

    Door corona kwam het verpleegkundig zeggenschap in veel ziekenhuizen op de agenda. Een Chief Nursing Officer, VAR, Verpleegkundige Staf en meer mogelijkheden voor opleiding kunnen bijdragen aan het borgen van de positie van de zorgprofessional.

    Samenwerking Noord Holland Noord

    Corona geeft samenwerking vleugels

    Het heeft de vvt-bestuurders in Noord-Holland Noord zelf verrast. De snelheid waarmee zij een regionale crisisstructuur tot stand brachten en hoe soepel de gezamenlijke aanpak van corona-gerelateerde problemen verliep. Deze samenwerking smaakt naar meer.

    Footprint

    ‘Duurzaamheid is een mindset’

    Het VN-klimaatrapport laat ook in de zorg alle alarmbellen rinkelen. Van het verpleeghuis en de gehandicaptenzorg tot het ziekenhuis en de ggz, de zorgbestuurders zijn unaniem over hun rol. 'Het is onze maatschappelijke verplichting om te voorkomen dat de wereld naar zijn mallemoer gaat', zegt Joep Verbugt, bestuursvoorzitter van GGzE.