Zorgvisie magazine nr. 8, 2019

  Zorgvisie magazine 8, 2019

  In het laatste magazine van dit jaar geeft bestuurder Jacqueline Joppe haar visie op hoe het gaat en verder moet in de ouderenzorg. Verder onder meer artikelen over FACT-teams in de vvt, de financiële problemen en de Wet zorg en dwang in de ggz, de inkoop van eerstelijnsdiagnostiek en de inzet van robots in de gehandicaptenzorg. Marcel Levi, ceo van University College London Hospitals volgt de technologische ontwikkelingen in de zorg wereldwijd.

  spoedzorg

  Hoe de FMS de ervaringseis voor spoedzorg van tafel veegt

  Artsen op de spoedeisende hulp (SEH) moeten minimaal twee jaar klinische werkervaring hebben. Die ervaringseis formuleerde een expertgroep van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) in 2017. Maar de FMS Raad Kwaliteit zet de eigen experts op een zijspoor en veegt ervaring als kwaliteitseis in 2019 van tafel.

  Goffin

  Zo raakte Zuyderland uit de financiële problemen

  Ziekenhuis Zuyderland kreeg een onvoldoende van accountantbureau BDO, maar juist een A+ van ratingsbureau Fitch. Financieel bestuurder Roel Goffin legt uit hoe dat komt. 

  Diana Monissen

  De agenda van… Diana Monissen

  Hoewel bestuurder Diana Monissen bewust kiest voor het afscheid van wat voelt als haar eigen kind, Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, heeft ze gemengde gevoelens.

  Oude Mensen

  Langer thuis wonen door gespecialiseerd FACT-team vvt

  Vvt-organisatie De Zorgcirkel in Purmerend wil het aantal crisisopnamen in de ouderenzorg verlagen door mensen thuis intensievere zorg te bieden. Psycholoog Danielle Brunsting heeft een jaar geleden het FACT VVT Team opgezet.

  Bart Kiers

  Redactioneel: Jongste bediende op de SEH

  ‘We gaan een noodlanding maken. Neem jij de stuurknuppel over?’, zegt de ervaren gezagvoerder tegen de co-piloot op zijn eerste vlucht. Die situatie is ondenkbaar in de luchtvaart, maar op de spoedeisende hulp van menig ziekenhuis doet de jongste bediende het meest complexe werk. Dat schrijft Bart Kiers, senior redacteur Zorgvisie. 

  A Pieter Wijnsma

  ‘Zorgbestuurders moeten dienstbaar en bescheiden zijn’

  De afgelopen jaren woedde er een stevig maatschappelijk debat over het morele handelen van bestuurders in de semipublieke dienstverlening. Daarbij is de legitimiteit van bestuurders ter discussie komen te staan, aldus promovendus Pieter Wijnsma.

  Innovatie Jvdb

  Deze navigatie-app gidst ook mensen met visuele beperking

  Navigatie-apps zijn een steuntje in de rug bij het vinden van de weg. Maar als je niet goed kunt zien, werkt dit soort apps vaak averechts. Onderzoeker Joey van der Bie maakte met EyeBeacons een platform waarmee blinden en slechtzienden er wel baat bij hebben.

  Martin van Rijn

  Column Martin van Rijn: Tijd om de klokken gelijk te zetten

  Martin van Rijn schrijft over de afspraken die in het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg zijn gemaakt. 'Het in de pas laten lopen van volumedaling, transitieafspraken, een eventueel cao-akkoord en de inkooponderhandelingen staat onder spanning.' 

  Jacqueline Joppe, vvt, vvt Noord-Oost Brabant

  ‘Voorkom een jeugdzorg-debacle in de ouderenzorg’

  Jacqueline Joppe, bestuursvoorzitter van Zorggroep Elde Maasduinen, is faliekant tegen de nieuwe bekostiging voor verpleeghuizen en waarschuwt voor een ‘jeugdzorg-debacle' in de ouderenzorg. Een terugblik op acht jaar vice-voorzitterschap van ActiZ en een vooruitblik op de toekomst van de ouderenzorg.

  Laboratorium Adobestock 660

  Hobbels op de route van eerstelijnsdiagnostiek

  De nieuwe manier waarop zorgverzekeraar VGZ eerstelijnsdiagnostiek inkoopt, leidde tot veel onrust. Het leverde een stapel brandbrieven op en zelfs een gang naar de rechter. Hoe staat het er nu voor?

  Adobestock financieel resultaat

  Jaar in jaar uit dalende winsten

  De ggz is financieel de slechtst presterende zorgsector. Dit jaar dalen de winsten zeker nóg verder. Hoog tijd dus om de kluwen van oorzaken te ontrafelen.

  Robot Phi

  Robot Phi vriend of begeleider?

  De vraag of Phi een vriend of begeleider van de cliënt is, kwam bovendrijven tijdens het pionierswerk van Philadelphia met sociale robots. Phi als vriend van de cliënt heeft voordelen, maar het brengt ook onvoorziene kwesties naar voren.

  Marcel Levi

  Marcel Levi: ‘Dankzij AI zijn no-shows met 75 procent gedaald’

  Als ceo van University College London Hospitals houdt MARCEL LEVI de technologische ontwikkelingen nauwgezet in de gaten. 'Een gezonde dosis scepsis is goed.'

  Koen Mous, advocaat

  Column: Regierol verzekeraars in disbalans

  De regierol van zorgverzekeraars is als een sleutel die alle deuren opent. In gerechtelijke procedures tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders vormt zij steeds vaker een doorslaggevende factor.

  RVS-voorzitter Jet Bussemaker

  Jet Bussemaker: Regels halen de ziel uit de zorg

  Jet Bussemaker verleende intensieve mantelzorg aan haar ouders. Ze heeft ervaren hoe het systeem bepaalt wat goed is voor patiënten en weinig ruimte laat voor persoonsgerichte zorg. 

  Wachttijden ggz

  Wet verplichte ggz: van goede zorg naar veilig leven

  De Wet verplichte ggz kwam tot stand in een tijd van maatschappelijke onrust over mensen met verward gedrag. De focus verschoof daardoor van goede zorg naar maatschappelijke veiligheid.