De Wet verplichte ggz kwam tot stand in een tijd van maatschappelijke onrust over mensen met verward gedrag. De focus verschoof daardoor van goede zorg naar maatschappelijke veiligheid.
Het aantal verwijzingen van de huisarts naar de ggz stokten door de coronacrisis, maar de wachtlijsten worden niet korter. ‘De kwaliteit van leven verslechtert als mensen op een wachtlijst staan’, weet Jacqueline van den Bos, directeur van zelfregiecentrum Kompassie. Kompassie koppelt mensen die op een wachtlijst staan voor een ggz-behandeling nu met een lotgenoot.
Zestig procent van de zorgmedewerkers ervaart meer verbaal geweld, vaak omdat patIënten en bezoekers zich niet willen houden aan coronamaatregelen. Een kwart krijgt zelfs te maken met fysiek geweld.
De geestelijke gezondheidszorg (ggz) is gericht op het voorkomen, behandelen en genezen van psychische aandoeningen, het laten deelnemen van mensen met een psychische aandoening aan de samenleving en het bieden van hulp aan mensen die ernstig verward/verslaafd zijn en die uit zichzelf geen hulp zoeken.