Zorgvisie magazine nr. 8, 2021

  Cover Zvm08 270x370
  Coverfoto: Paul Tolenaar

  Het coverinterview is deze maand met Bertine Lahuis. Ondanks de coronacrisis gaat de transformatie van het Radboudumc gewoon door, vertelt bestuursvoorzitter Lahuis, want de blik moet ook op de langere termijn gericht blijven. Verder artikelen over de slimme samenwerking in Zuid-Limburg tussen huisartsen en zorgverzekeraars, het dreigende tekort aan woonzorgconcepten voor ouderen en initiatieven om de personeelstekorten aan te pakken.

  Teun Toebes Door Merlijn Doomernik

  Teun Toebes: de verpleeghuiszorg is een totalitair regime

  De verpleeghuiszorg zit gevangen in een totalitair regime dat bewoners en zorgpersoneel ongelukkig maakt, meent verpleegkundige Teun Toebes. Hij woont ruim een jaar in een verpleeghuis in Utrecht en schreef over zijn ervaringen als bewoner het boek VerpleegThuis. Het is een hartenkreet dat het roer om moet in de verpleeghuiszorg. ‘Zie mensen met dementie als gelijkwaardig. Maak dat het fundament van beleid, dan verandert de zorg vanzelf.’

  Pien Beltman

  ‘Mens en dilemma komen in de zorg samen’

  Als klein meisje wil Pien Beltman secretaresse worden. Het wordt uiteindelijk een studie rechtsgeleerdheid. Het vak gezondheidsrecht is een schot in de roos. ‘De zorg is een dankbare sector waar mijn hart sneller van gaat kloppen’, vertelt Beltman, nu themadirecteur bij Erasmus MC.

  Jet Bussemaker Foto Paul Tolenaar

  Column Jet Bussemaker: Voorbij meten en weten

  Voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving Jet Bussemaker schrijft in haar column in het decembernummer van Zorgvisie magazine over de nieuwe publicatie Stervelingen, beter samenleven met de dood. 'Het is tijd om de wenselijkheid van altijd maar langer, meer of intensiever behandelen fundamenteel ter discussie te stellen.'

  Contract

  Innovatie huisartsenzorg dankzij bundeling S3-gelden in contract

  In Zuid-Limburgs oostelijke mijnstreek hebben alle zeventig huisartsenpraktijken met preferente zorgverzekeraar CZ een gezamenlijk meerjarencontract afgesloten. Daarmee hebben zij een op innovatie gericht regiocontract gerealiseerd.

  Chirs Van Den Haak Bdo 660x440

  Chris van den Haak: ‘Werk aan transparantie in plaats van eindeloze controles’

  Bij maar 28 van de 62 ziekenhuizen is duidelijk uit de jaarverslagen te halen hoeveel coronasteun ze hebben gekregen. 'Dat is wonderlijk en ook maatschappelijk een gemiste kans', vindt Chris van den Haak van BDO Accountants & Adviseurs. Ook als het gaat om duidelijkheid over andere aspecten van de bedrijfsvoering is nog een wereld te winnen.

  Duurzaamheid 660x440

  Groen, groener, groenst

  De zorg telt talrijke 'groene voorlopers' die met allerlei initiatieven de sector verduurzamen. Om te voorkomen dat elke professional het wiel opnieuw uitvindt, heeft De Jonge Specialist een handreiking vol concrete tips en best practices uitgebracht.

  Umcs In Wereldtop B Strooi

  ‘Als umc kun je niet alle bloemen laten bloeien’

  De bestuurders van zeven Nederlandse umc's over wat hun positionering in de top 200 van beste ziekenhuizen ter wereld betekent, de impact van de coronapandemie, en de uitdagingen voor de toekomst.

  Sjaak Wijma Foto Paul Tolenaar

  Sjaak Wijma: ‘We moeten niet-passende zorgcapaciteit afbouwen’

  Passende zorg betekent dat zorgaanbieders stoppen met behandelingen waarvan ze niet weten of die wel werken. Bij passende zorg hoort een passende bekostiging die ziekenhuizen in staat stelt om minder te behandelen en te opereren, stelt bestuurder Sjaak Wijma van Zorginstituut Nederland.

  Bertine Lahuis Foto Paul Tolenaar

  Bertine Lahuis: ‘Je moet nu stappen maken’

  Het Radboudumc ondergaat een grote transformatie. Een nieuw gebouw en nieuwe organisatiestructuur moeten het academische ziekenhuis klaarmaken voor de toekomst, met een andere rol in de regio. 'Het umc moet zijn rol pakken in de grote maatschappelijke vraagstukken', vertelt bestuursvoorzitter Bertine Lahuis.

  Innovatie B 155344

  Detectiematje redt kinderlevens

  De combinatie van een monitoringapparaat, een sensormat en conventionele sensoren doet voorspellingen over de gezondheidssituatie van kinderen op de IC.

  Agenda Annemijn Van Hemel

  De agenda van Annemijn van Hemel: ‘De zorgvraag spoelt over ons heen’

  De bestuurder van Activite maakt in de agenda weer tijd vrijgemaakt voor corona. Net als bij de vorige golven wordt in de aanpak samengewerkt met andere vvt-organisaties in de regio.

  Arbeidsmarkt A Istock

  Kritisch SER-rapport over arbeidsmarkt zet kabinet en zorgsector in beweging

  Om mensen te behouden voor de zorg zal de sector moeten werken aan zeggenschap, loopbaanmogelijkheden en waardering en betrokkenheid voor het zorgpersoneel.

  Bouwen

  Bouwen, bouwen en nog eens bouwen

  Er is al een flink tekort aan ouderenwoningen en de vraag zal de komende jaren alleen maar toenemen. Het urgentiebesef om nu te bouwen voor kwetsbare groepen ontbreekt echter.

  Samira Ahli

  Column: De mens in de machine

  De Nederlandse gezondheidszorg heeft een hoop om trots op te zijn. En er valt nog veel te verbeteren. Langzaam lijkt het besef door te dringen dat het gaat om de mensen in die goed draaiende machine, constateert Samira Ahli.

  Terecht Cartoon Medischadviseur

  Column Terecht: Ongepaste vragen

  Medisch adviseurs die informatie bij behandelend artsen opvragen over persoonlijke zaken als de BMI van een patiënt of over diens financiële situatie? De tuchtrechter oordeelde er recentelijk over.