Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Teun Toebes: de verpleeghuiszorg is een totalitair regime

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Verpleegkundige Teun Toebes woont al ruim een jaar in een verpleeghuis in Utrecht. Over zijn ervaringen als bewoner schreef hij het boek VerpleegThuis. Het is een hartenkreet dat het roer om moet in de verpleeghuiszorg. ‘Zie mensen met dementie als gelijkwaardig. Maak dat het fundament van beleid, dan verandert de zorg vanzelf.’
Teun Toebes Door Merlijn Doomernik
Fotograaf: Merlijn Doomernik

‘Het is toch bizar dat ik

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat verdrietig om dit te lezen. Ik werk al jaren in de ouderenzorg en ken dit niet, bijvoorbeeld al 1 toilet voor 5 bewoners. Het is in heel veel huizen echt heel anders. Ik raad Teun aan bij in ieder geval vijf andere huizen te gaan kijken om een wat breder beeld te krijgen.

   • Lees alle reacties
   • Ik ken heel wat verpleeghuizen en het is ronduit beschamend en dat blijkt onder meer uit het volgende: Hoog ziekteverzuim. grote uitstroom, waardoor de werkdruk toe neemt. Verpleegkundigen en verzorgenden mogen advies uitbrengen, ook niet overal en hebben in feite niets te vertellen. De doorlopende bijscholing en begeleiding, zijn onder de maat. Dus: wat u ook beweer. Het is onmogelijk op professionele zorg te verlenen en lijden duizenden centraal staande bewoners nodeloos. Dat is al decennia zo en iedereen schijn dat ”normaal” te vinden of staan te jammeren hoe erg ze het vinden en hoe zwaar ze het hebben.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.