Zorgvisie magazine nr. 8, 2022

  Cover Zorgvisie magazine

  Wouter Bos, bestuursvoorzitter van Menzis, vindt dat zorgverzekeraars minder met elkaar moeten concurreren op visie. Anders komt regionale samenwerking niet goed van de grond, vertelt hij in het cover-interview. Na een WOB-verzoek heeft de Zorgvisie-redactie samen met Follow the Money de discussie rond de concentratie van de kinderhartchirurgie in kaart gebracht. Verder in dit nummer onder meer aandacht voor de defusie van de Reinier Haga Groep en de moeizame uitvoering van de wetten Wzd en Wvggz.

  Simon Broersma

  Redactioneel: Samen kom je verder

  Samenwerken is in de basis goed. Maar laten we niet alleen roepen dat samenwerking de oplossing is, maar ook goed kijken hoe je succesvol kunt samenwerken, concludeert Simon Broersma in zijn hoofdredactioneel commentaar in Zorgvisie magazine.

  Koen Mous, advocaat

  Zorgtarieven en superinflatie

  In de rechtspraak is de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor zorgtarieven. Dat was nog in een tijd zónder superinflatie. Ook toen al werd regelmatig gesteld dat de tarieven veel te laag zijn.

  Wzd en Wvggz

  Hoe nu verder met de Wzd en Wvggz?

  In de laatste evaluatie van de Wet zorg en dwang (Wzd) en de Wet verplichte ggz (Wvggz) zijn onderzoekers bijzonder kritisch. Resultaten blijven achter, onduidelijkheid heerst op de werkvloer en zorgprofessionals zouden de wetten vooral als administratieve last ervaren.

  Wouter Bos Menzis

  Wouter Bos: ‘Het grootste gevaar voor het IZA is dat we alles half doen’

  Zorgverzekeraars moeten minder met elkaar concurreren op visie, anders komt regionale samenwerking niet van de grond. Dat zegt Wouter Bos, bestuursvoorzitter bij Menzis, in het cover-interview van Zorgvisie magazine nr. 8.

  Zorgmedewerker

  Bestuurders zetten stappen om aantal zzp’ers te beperken

  Bestuurders zoeken naar manieren om het aantal zzp'ers binnen hun organisaties terug te dringen. Tegelijkertijd zullen zij op andere vlakken aan de slag moeten, want medewerkers worden soms zzp'er uit pure financiële wanhoop.

  Vrouwen in het bestuur

  Tekort aan vrouwen in medische besturen

  Ongeveer een derde van de medisch specialistische besturen binnen de streek- en topklinische ziekenhuizen voldoet niet aan het 'vrouwenquotum' van 30 procent. Dat verontrust psychiaters Judith Godschalx en Marijke Booij want 'feminisering van besturen helpt om organisaties diverser te maken'.

  Jong talent

  ‘Transformaties vragen om innovatie’

  Zorgvisie zet jonge professionals die hard aan de weg timmeren in het zonnetje. Zoals Lars de Vroege en Chahinda Ghossein-Doha, die zich vol enthousiasme inzetten voor hun sector en degenen die ervan afhankelijk zijn.

  Bertine Lahuis (rechts) en Helen Mertens

  Helen Mertens en Bertine Lahuis: ‘Umc’s lopen niet weg voor het lastige gesprek over concentratie van zorg’

  Het Radboudumc in Nijmegen en het Maastricht UMC+ zijn klaar voor een 'versnelling' van hun Academische Alliantie. Samen zijn ze beter in staat de uitdagingen uit het integraal zorgakkoord aan te gaan. Bestuursvoorzitters Bertine Lahuis en Helen Mertens over preventie, passende zorg, concentratie en spreiding, hoge inflatie en een kostbare cao.

  Inpakrobot JBZ

  Inpakrobot zorgt voor meer werkplezier

  De Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft zich anderhalf jaar moeten voorbereiden op de komst van de inpakrobot R-APPIT. Automatiseren betekent namelijk ook standaardiseren. Uiteindelijk levert dat meer werkplezier op.

  Carina Hilders

  Carina Hilders: Eindelijk zelfstandig! Heerlijk!

  Carina Hilders hoorde het vonnis in haar spreekkamer. ‘Wow!, dacht ik. De verschillen konden niet groter zijn: de persoonlijke zorg waarmee ik bezig was en de andere wereld van de Reinier Haga Groep die daar heel erg ver van af staat.’

  Miriam Haagh BrabantZorg

  ‘De transformatie in het sociaal domein wil ik in de vvt voortzetten’

  Voormalig wethouder Miriam Haagh maakte eind 2021 de overstap naar BrabantZorg, vertelt zij in de rubriek 'Nieuw bloed'. ‘Hoewel de overstap van stadsbestuurder naar de zorg andere verantwoordelijkheden met zich meebrengt, is er een grote overeenkomst: de vraagstukken en opgaven zijn hetzelfde.’

  Samen tegen verspilling in de zorg

  De zorgsector verbruikt veel energie en levert bergen afval. Dat voelt niet alleen het klimaat, maar ook de portemonnee. Instellingen en zorgmedewerkers voeren daarom al veranderingen door met positieve gevolgen in de strijd voor duurzaamheid.

  De agenda van Jurgen Sernee: ‘Thuismonitoring vraagt om een andere kijk op zorgverlening’

  Alle handtekeningen, waaronder die van bestuurder Jurgen Sernee, zijn de afgelopen tijd gezet onder de uitvoeringscontracten voor nieuwbouw fase 1 van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. In het nieuwe gebouw starten ook nieuwe digitale en logistieke werkwijzen, zoals het scheiden van patiëntenvervoer en bezoekersstromen.

  Concentratie kinderhartchirurgie

  Erasmus MC wedde op twee paarden bij concentratie kinderhartchirurgie

  Hartspecialisten uit het Erasmuc MC hebben bij het ministerie van VWS gepleit voor concentratie van de kinderhartchirurgie naar twee centra. Tegelijkertijd stuurden andere Rotterdamse hartspecialisten en toenmalig Erasmus MC-bestuurder Ernst Kuipers juist aan op drie kinderhartcentra voor zeldzame interventies.. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Follow the Money en Zorgvisie op basis van de Wet openbaarmaking bestuur.

  Ggz

  ‘Ggz moet naar integrale benadering vol netwerkzorg’

  Bij 40 procent van de ggz-patiënten zijn vermoedens van een licht verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid. Transformatie naar netwerkzorg en screening op lvb kunnen helpen de vastzittende ggz vlot te trekken.

  Column Marcel Canoy: Maak van ouderenzorg ouderenwelzijn

  Soms is een idee simpel en hoef je het niet moeilijker te maken dan het is. Ik stel voor de term ouderenzorg te vervangen door ouderenwelzijn. Ik noem vijf voordelen.