Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Column Marcel Canoy: Maak van ouderenzorg ouderenwelzijn

Marcel Canoy
Economisch adviseur bij de ACM, lid adviescommissie pakket van Zorginstituut Nederland en distingueshed lecturer Erasmus school of accounting and assurance
Soms is een idee simpel en hoef je het niet moeilijker te maken dan het is. Ik stel voor de term ouderenzorg te vervangen door ouderenwelzijn. Ik noem vijf voordelen.
Foto: Paul Tolenaar
Premium

Ten eerste: heel veel

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  4 REACTIES

  1. Mijn voorstel zou dan zijn om ouderenzorg en ouderenwelzijn naast elkaar te laten bestaan en hand in hand te laten gaan. Tot op zekere hoogte is er de noodzaak om de begeleiding van ouderen met ouderdomsziekten te deprofessionaliseren. Maar anderzijds moeten we oppassen dat we van de professionele ouderenzorg geen karikatuur maken en dat we niet het kind met het badwater weggooien. We hebben namelijk in Nederland een ouderenzorgsector waar we trots op mogen zijn, met oog voor de mens, waarbinnen kwaliteit van leven over het algemeen leidend is. We gaan ook deze professionele ouderenzorg harder dan ooit nodig hebben de komende jaren.

  2. Lees alle reacties
  3. Goed idee: sluit ook goed aan bij de definitie van gezondheid van Machteld Huber: “Gezondheid is het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.” En positieve gezondheid bestaande uit lichamelijk welbevinden, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, sociaal maatschappelijk participeren en dagelijks functioneren. Van ziektezorg naar welzijn.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.