Zorgvisie magazine nr. 4, 2020

    Zorgvisie magazine nr. 4, 2020

    In dit magazine uiteraard veel artikelen die met de coronacrisis te maken hebben. Allereerst al het interview met ouderenzorgbestuurder Conny Helder die naast haar positie als bestuurder van tanteLouise, als bestuurder van het regionale overleg Noord-Brabant en als bestuurder van ActiZ er de handen vol aan had. Daarnaast leest u ook  over andere bestuurlijke onderwerpen, zoals diversiteit, duurzaamheid en de rol van familieleden in de ggz.

    Zorginkoop A2

    Ambities zorgverzekeraars blijven staan

    Midden in de coronacrisis moesten zorgverzekeraars hun inkoopbeleid voor 2021 presenteren. En hoewel hun focus nu vooral op de zorg ligt, laten ze de langetermijnambities niet los. Een rode draad is waar het beleid kan inzetten op digitale zorg.

    In het Haagse verpleeghuis Schildershoek wonen 37 nationaliteiten door elkaar (foto Jantine Albers)

    Culturele verschillen in ouderenzorg: ‘Iedereen is Welkom’

    Diversiteitbeleid staat nog steeds niet op het prioriteitenlijstje van verpleeghuizen. Toch zou dat moeten, vinden deskundigen. De sector kan leren van verpleeghuizen die van inclusieve zorg hun visitekaartje hebben gemaakt.

    Burn-out dreigt bij zorgpersoneel

    Voorkom burn-out en PTSS

    De mentale druk voor zorgverleners tijdens de coronacrisis is vergelijkbaar met die voor militairen in crisissituaties. Goede nazorg is bittere noodzaak. 'Als zorgprofessionals het niet volhouden, hebben we straks een nog groter probleem.'

    Familie Ggz Clienten

    Belangrijke bondgenoten voor de hulpverlener

    Op papier besteedt de ggz aandacht aan de familie van cliënten. De praktijk blijft achter, zegt cliënten- en familiekoepel MIND. Met het sterrentraject Familieminded wil ze dat veranderen. Vroege Psychose ABC Altrecht kreeg als eerste afdeling drie sterren.

    Rvs Acute Zorg

    Coronacrisis toont uitdagingen samenleving

    De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) onderzoekt de komende jaren de grenzen van het Nederlandse zorgstelsel en de samenleving. Het coronavirus stelt beide danig op de proef.

    Hand Holding Light Bulb In Garden Green Nature Background.

    ‘Duurzaamheid brengt zorgbestuurder in verlegenheid’

    Duurzaam denken en doen komt in de Nederlandse zorgsector maar langzaam op gang. Wel zijn er voortrekkers die het goede voorbeeld geven en impact maken.

    Leefstijlgeneeskunde

    Van trend tot nieuwe standaard

    Leefstijlgeneeskunde wordt inmiddels breed omarmd, nu aanpassingen in de leefstijl grote impact blijken te hebben op de gezondheid. Het zoeken is naar het juiste opschalingsinstrument om leefstijlgeneeskundige de juiste plek in de zorg te geven.

    Topaz-bestuurder Lia de Jongh

    De agenda van Topaz-bestuurder Lia de Jongh

    Bestuursvoorzitter Lia de Jongh van zorgorganisatie Topaz is in de coronacrisis zeven dagen per week 24 uur per dag paraat.

    Conny Helder 0178 Foto Paul Tolenaar

    Conny Helder: ‘Ouderenzorg had steeds onvoldoende aandacht bij het RIVM’

    Conny Helder, nieuw ActiZ-bestuurslid, knokt bij landelijke partijen om aandacht voor de ouderenzorg. Maar de prioriteit ging in de eerste van de coronacrisis steeds naar de acute zorg. 'De ministers, het RIVM en de GGD’en moeten beseffen dat wij in de verpleeghuizen de tweede marathon lopen.' 

    Bernhoven

    Bernhoven: minder bureaucratie, meer overleg met rvc tijdens crisis

    Een stevigere rol voor de toezichthouders en beduidend minder bureaucratie. Daartoe heeft de coronacrisis geleid bij ziekenhuis Bernhoven in Uden, het epicentrum van de corona-uitbraak.

    Aan Den Lijve Inge Borghuis

    Aan den lijve: Het team maakt het verschil

    In 2017 lag Inge Borghuis in het ziekenhuis. 'Je ligt daar als mens, niet als bestuurder. Je wilt dus ook als mens gezien worden.'

    Dieuwke Hooft Graafland Loyens & Loeff

    Column Terecht: Lappendeken aan maatregelen

    Het voorkomen van excessen in de zorg en ondoelmatige besteding van zorggelden zijn speerpunten van de bewindslieden van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dieuwke Hooft Graafland van Loyens & Loeff schrijft in Zorgvisie magazine 4 over de lappendeken aan maatregelen die is ontstaan.

    Tabletgebruik mensen met dementie

    Intiuïtief beeldbellen met de tablet

    Mensen met dementie lijken niet goed overweg te kunnen met nieuwe technologie. Ruud Dirkse van innovatiebureau DAZ legde een link tussen intuïtie en het gebruik van een tablet door mensen met dementie. Met zijn handreiking lukt beeldbellen ineens wel.

    Onlineggz

    Van face to face naar zorg op afstand

    Door de coronacrisis heeft online behandelen in de ggz een hoge vlucht genomen. Niet iedereen juicht dit toe. Uit het veld komt kritiek op de digitale vormen van zorg.

    RVS-voorzitter Jet Bussemaker

    Jet Bussemaker: ‘Het medisch curatief denken domineert in de coronacrisis’

    De coronacrisis is een (volksgezondheids)crisis zonder weerga. Alles staat op z'n kop. De manier waarop we nu oplossingen zoeken voor de meest kwetsbaren is bepalend voor de beschaving van morgen. Dak- en thuislozen vormen daarvoor dé lakmoesproef. Dat schrijft voorzitter Jet Bussemaker van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in een column in Zorgvisie magazine 04.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.