Zorgvisie magazine nr. 5, 2019

  Zorgvisie magazine, nr. 5 2019

  In het vijfde nummer van Zorgvisie magazine behalve een gesprek met Relinde Weil over de toekomst van MC Zuiderzee onder meer artikelen over ‘positieve’ dementiezorg, FACT-teams nieuwe stijl bij GGZ NHN en de voortdurende strijd tegen regeldruk.

  ggz, crisisdiensten

  GGZ NHN ontwikkelt FACT-teams door

  GGZ Noord-Holland-Noord ontwikkelde destijds het concept van FACT-teams voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Onlangs schafte de organisatie haar aparte FACT-teams af. De nieuwe GGZ-teams kunnen álle patiënten zo nodig aan huis behandelen en verbinden zich met de ketenpartners in de buurt.

  Onuitroeibare regeldruk

  Bureaucratie lijkt onuitroeibaar

  Komt de zorg van het registratievirus af? In het sociale domein treedt oud-minister Rita Verdonk op als breekijzer. De ggz pakt het probleem bij de wortels aan. Huisartsen vechten tegen een veelkoppig monster. Gelukkig is er hoop.

  Dementie draaglijker

  Hoe dementie draaglijker te maken

  Ruim 270.000 mensen in Nederland hebben dementie. In 2040 zijn dat er naar verwachting ruim een half miljoen. Gelukkig verhogen interventies met een positieve benadering de kwaliteit van leven. Ook zijn mens en technologie vaker partners in crime. Nu de financiers nog.

  Verandering660

  Wijze Raad: Governance bij organisatieverandering

  Dit is geen verhaal van een expert die zegt dat zorgbestuurders het altijd slecht doen als het gaat om change management. Maar beter kan het altijd. En changemanagementadviseur Wouter ten Have heeft een aantal wetenschappelijke en praktische adviezen om deze veranderprocessen beter te laten verlopen.

  persoonsgerichte zorg

  Persoonsgerichte zorg: ‘de derde revolutie’

  Big data en machine learning kunnen de zorg op maat snijden voor patiënten. Dat vergroot het behandelsucces enorm, zeggen 'believers'. Maar de weg naar de praktijk is lang en hobbelig.

  Inekewever660

  De agenda van: Ineke Wever

  Medewerkers binden en boeien is een kwestie waar menig zorgbestuurder mee worstelt. Zo ook Ineke Wever van Opella. Om medewerkers te binden organiseerde ze voor het eerst een 'Opella-experience'.

  Hoogleraar Pauline Meurs

  Column: Bekijk digitalisering van meerdere kanten

  Een ziekenhuisbestuurder vertelde aan Pauline Meurs dat zijn vriend, uitgever van beroep, door de digitalisering zijn bedrijfsmodel ingrijpend heeft moeten herzien. Dat stemde de zorgbestuurder tot nadenken.

  Nachtdienstbril660

  Bril brengt brein tot rust

  Werken tijdens de nacht, terwijl het lichaam is ingesteld op slapen. Het is bekend dat nachtdiensten schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar ze zijn nu eenmaal noodzakelijk. Er zijn wel strategieën om werken in de nacht dragelijker te maken

  Wnt Fotolia660

  Nieuwste poging van kabinet tot verruiming WNT

  Op 20 juni 2019 is het Wetsvoorstel Wijziging van de WNT ter consultatie gepubliceerd. Een in het oog springende wijziging is de verruiming van het begrip 'gelieerde rechtspersoon'.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.