Zorgvisie magazine nr. 5, 2021

  Zorgvisie magazine nr. 5
  Foto: Paul Tolenaar

  In het coverinterview vertelt Henri Plagge hoe de revalidatiezorg met de epidemie dealt en meeverandert met de rest van de zorg. Vier gezondheidseconomen geven advies voor de zorgagenda van het toekomstig kabinet. Hoe houden we de verpleeghuiszorg op peil en wat hebben ouderen werkelijk nodig om langer thuis te kunnen blijven wonen: voor het antwoord op deze en andere prangende vragen biedt het augustusnummer input.

  Naud2

  Nieuw bloed: van de marine naar de zorg

  In deze serie interviewen we leidinggevenden in de zorg die uit een andere branche komen. In de tweede aflevering van ‘Nieuw bloed’: Naud Wirtz. Hij was vijftien jaar marineofficier bij de koninklijke marine, waarna hij directeur bedrijfsvoering bij diverse ggz-organisaties werd. 

  kwaliteitsgelden, vvt, verpleeghuiszorg,

  Toekomst van de vvt: ‘Op deze manier doorgaan wordt onbetaalbaar’

  De kwaliteitsinjectie van 2,1 miljard euro heeft de afgelopen vier jaar veel impact gehad op de verpleeghuiszorg. ‘Toch is het slechts een topje van de ijsberg en is het huidige beleid voor de toekomst onhoudbaar’, stelt Mireille de Wee, voorzitter van de ActiZ kerngroep Wonen en Zorg.

  Virtuelethuiszorg

  39 procent minder uren per cliënt door VirtueleThuiszorg

  De inzet van applicaties en apparatuur van VirtueleThuiszorg bespaart Lelie zorggroep 39 procent van de uren die de (wijk)verpleegkundigen en verzorgenden per cliënt besteden. En die vindt de zorg beter geworden, en voelt zich veiliger en minder eenzaam. Innovatieadviseur Jantine Wilschut over de succesfactoren.

  Franz660440

  Franz Roos: ‘Ouderen ‘regie geven’ is ook een praatje om zorg goedkoop te houden’

  Veel ouderen hebben geen eigen regie nodig om langer thuis te blijven wonen. Ze willen ontzorgd worden en hebben praktische ondersteuning nodig om langer thuis te kunnen wonen, zegt Franz Roos, bestuursvoorzitter van woonzorgcoöperatie Voorst. Wat hij vaak mist is een manier om vrijwilligers aan de ouderen te binden, bijvoorbeeld via de thuiszorg. 

  Marcel Canoy

  Column Marcel Canoy: Uitstel- of afstelzorg

  De hoeveelheid en schade van de uitgestelde zorg dreigen structureel overschat te worden omdat geen rekening wordt gehouden met compenserende factoren.

  Audrey Van Schaik

  De agenda van Audrey van Schaik: ‘Leiderschap moet integer zijn’

  Na de zware covidperiode is er eindelijk weer ruimte in de agenda van de bestuursvoorzitter Kennemerhart voor echte ontmoetingen. Bijvoorbeeld met alle teamleiders tijdens de kwartaalbijeenkomst. ‘Er heerste een sfeer van opluchting en blijdschap’, vertelt Audrey van Schaik.

  Stress Buddy Zv

  De Innovatie: Balanceren tussen veerkracht en stress

  Met de Stress Buddy-app kunnen zorgverleners zelf in de gaten houden of ze niet ten onder gaan aan werkdruk. Om medewerkers niet nog meer stress te bezorgen, hebben onderzoekers van het LUMC hun best gedaan om de Stress Buddy zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

  Erik Luijendijk

  Column: Kwaliteitsregistraties, alleen met toestemming

  Bij gebruik van persoonsgegevens voor kwaliteitsregistraties is toestemming van de patiënt vereist. Advocaat Erik Luijendijk legt in de rubriek Terecht in Zorgvisie magazine uit waarom.

  Paul Van Gennip Zv

  Wijze raad: Parkhuis brengt kwaliteit en medezeggenschap tegelijk op een hoger plan

  In 2016 startte het Parkhuis in het kader van verbeterprogramma Waardigheid en Trots met een methodiek om de kwaliteit van zorg op een hoger plan te tillen. Daarbij kwam ook de medezeggenschap van cliënten én medewerkers op een hoger plan.

  personeel

  Cao ziekenhuizen: spanning tussen eisen en middelen

  De ziekenhuizen hebben het coronajaar 2020 redelijk goed overleefd, maar financiële zorgen zijn voor ziekenhuisorganisaties nooit ver weg. Een krap macro-budgettair kader en een hoge looneis maken 2021 tot een spannend cao-jaar.

  Henri Plagge, bestuursvoorzitter Adelante revalidatiezorg

  Henri Plagge: ‘De crisis heeft laten zien dat meer zorg digitaal kan’

  Henri Plagge geeft bespiegelingen op de coronacrisis vanuit zijn positie als bestuurder van een revalidatieorganisatie in het zwaar getroffen Limburg, bestuurslid van koepel Revalidatie Nederland en vanuit zijn achtergrond als arts maatschappij en gezondheid.

  Michael West Zv

  ‘Zet in op compassievol leiderschap’

  Met een cultuur gestoeld op compassievol leiderschap wil de National Health Service de gezondheidszorg verbeteren. Programma-architect Michael West: 'Het zorgt voor betere prestaties qua financiën, kwaliteit en tevredenheid van patiënten, en werkplezier van medewerkers.'

  Zorgstelsel

  Groot onderhoud zorgstelsel

  Heeft een nieuw kabinet de moed om minder vrijblijvend in te zetten op regionale samenwerking, preventie, digitalisering en passende zorg? Gezondheidseconomen geven politici een voorzet voor de agenda voor de zorg. Ook de jeugdzorg, de Wmo en de ouderenzorg verdienen prioriteit.

  Kunstonderzoek

  ‘Volwaardig leven reikt voorbij het medische model’

  'Onze ouderenzorg mist een ziel', stelt RVS-voorzitter Jet Bussemaker. Kunst speelt een belangrijke rol in de 'bezieling' van die zorg, concluderen Leyden Academy on Vitality and Ageing en Amsterdam UMC in recent onderzoek. Dat is ook heilzaam voor de medewerkers.

  Simon Broersma

  Redactioneel: Dringend verzoek om politieke moed

  Over het grote aantal crises waarmee we te maken hebben, schreef ik al eerder. Ze vragen om scherpe keuzes die in Den Haag gemaakt zullen moeten worden. Dat vraagt veel politieke moed.

  Inhaalzorg

  Bij inhaalzorg komt veel kijken

  Door de zorgsector is hard gewerkt aan plannen om de uitgestelde zorg in te halen. Zorgvisie haalde de afgelopen maanden ideeën op. Alle zorgpartijen zien het belang van mentaal herstel van de zorgprofessionals, voordat men begint aan het reduceren van de wachtlijsten. 

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.