Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Redactioneel: Dringend verzoek om politieke moed

simonbroersma2
Over het grote aantal crises waarmee we te maken hebben, schreef ik al eerder. Ze vragen om scherpe keuzes die in Den Haag gemaakt zullen moeten worden. Dat vraagt veel politieke moed.
Simon Broersma
Simon Broersma, hoofdredacteur Zorgvisie. Foto: Paul Tolenaar

‘Papa, ken je die mop van die mummie? Die is heel ingewikkeld…’ Ja, er wordt wat afgelachen in huize Broersma. Ik moest eraan denken toen ik me aan het inlezen was voor dit redactioneel commentaar. Want we hebben nogal wat ingewikkelde zaken met elkaar te tackelen.

Ik schreef al eerder over het grote aantal crises waarmee we te maken hebben. Corona, vergrijzing en ook wil het in Den Haag op politiek vlak nog altijd niet vlotten. Scherpe keuzes zijn nodig om deze complexe uitdagingen het hoofd te bieden. En die keuzes zullen in Den Haag gemaakt moeten worden. Daarom besloten we bij Zorgvisie alvast een voorzet voor het nieuwe regeerakkoord te maken. Wat opvalt is dat waar eerst nog de roep klonk om een nieuw stelsel, er nu voornamelijk gesproken wordt over groot onderhoud van het huidige stelsel, waarin digitalisering, preventie en regionale samenwerking een veel prominentere plaats zouden moeten krijgen. Iets wat VWS overigens al ondersteunt via het programma Juiste Zorg op de Juiste Plek.

Digitalisering heeft zich de afgelopen periode overtuigend bewezen. Met name zorg op afstand, videoconsults en thuismonitoring worden mede dankzij de coronacrisis volop gebruikt. De Patiëntenfederatie vraagt zelfs om een wettelijk recht op digitale zorg. Vanwege het falen van het epd in 2012, zijn politici huiverig om de digitale snelweg aan te leggen. In Denemarken staat het epd op een bankpasje en kunnen alle zorgaanbieders bij de medische informatie. Privacy kun je regelen. Voor verdere digitalisering in de zorg is politieke moed nodig.

De coronacrisis maakt inzet op preventie urgenter dan ooit. Te zware mensen lopen een veel groter risico om op de IC te belanden wanneer ze corona krijgen. Staatssecretaris Blokhuis heeft de eerste aanzet gegeven in de Preventieakkoorden. De kunst is om nu te kiezen voor een brede en minder vrijblijvende aanpak. Ook daarvoor is politieke moed nodig. We hebben steeds meer ouderen en te weinig zorgpersoneel. Samenwerking in de regio moet de oplossing zijn. Eindelijk serieus werk maken van het motto zoveel mogelijk zorg thuis. Het is een mooi doel van het huidige kabinet, maar een holle kreet als je niet de juiste voorwaarden creëert. Een visie op de zorg aan ouderen, met een bijbehorende strategie. Dus investeren in de wijkverpleging en samenwerking tussen wijkverpleging en huisartsen in wijken.

Den Haag is aan zet. Geef ons een moedige nieuwe minister. Liefst iemand die verstand van zaken heeft.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.