Zorgvisie tech magazine nr. 3, 2020

  Cover 270x370

  Zorgvisie tech magazine nr. 3 is op 25 september verschenen. Het coververhaal – in twee delen – gaat over VIPP. Het eerste artikel gaat over de geschiedenis, de verschillende varianten en de stand van zaken tot nu toe. Omslagverhaal deel 2 gaat over het VIPP-programma voor de geboortezorg: Babyconnect.

  Ehealth Zv

  ‘E-health biedt uitkomst na een zware operatie’

  De eerste fase na ontslag uit het ziekenhuis is cruciaal voor patiënten met slokdarmkanker die een operatie hebben ondergaan. E-health kan dan uitkomst bieden, stelt Maarten van Egmond op basis van onderzoek dat deel uitmaakt van zijn promotietraject.

  Harry van Dorenmalen

  ‘VWS mag wel wat meer vertrouwen hebben in de ict-leveranciers’

  De wereld van de ict-leveranciers en die van de ambtelijke en bestuurlijke krachten in Den Haag, verschillen in veel opzichten van elkaar. Harry van Dorenmalen, voorzitter van de taskforce Samen Vooruit, die de zorg-ict op een hoger plan moet brengen, wil deze kloof overbruggen.

  Eddy van de Werken, voorzitter OIZ

  Blog: Het is hoog tijd voor een veilige digitale identiteit

  Wordt het niet eens tijd voor een veilige en betrouwbare digitale identiteit, vraagt Eddy van de Werken zich af. De overheid zal hierin moeten voorzien.

  Data Wijzen 660 440

  ‘Doorgeschoten privacy kost levens’

  De strikte wet- en regelgeving om de privacy van patiënten te beschermen en de krampachtige manier waarop ziekenhuizen daarmee omgaan, kan levens kosten. Dat stelt dr. Sara-Joan Pinto-Sietsma van het Amsterdam UMC. Ze ondervond het aan den lijve toen ze data nodig had voor een belangrijk onderzoek naar een mogelijke behandeling voor corona patiënten. ‘Op deze manier werp je een muur van regels op waardoor onderzoek bijna onmogelijk wordt.’

  Overdracht patiëntdossiers

  ‘Zorgaanbieders zijn nog niet klaar voor afschrift medisch dossier’

  Sinds 1 juli hebben patiënten recht op inzage in én een digitaal afschrift van hun medische gegevens. Sylvia Veereschild, projectleider bij uitwisselingsorganisatie MedMij en chronisch patiënt, nam de proef op de som. Het resultaat was teleurstellend.

  Medische Gegevens Zv

  Wat zorgaanbieders moeten weten over het recht op een elektronisch afschrift

  Patiënten hebben sinds 1 juli 2020 recht op elektronische inzage in en een kopie van hun medisch dossier. Wat houdt dat precies in?

  Jan Christiaan Huijsman

  Column: Vitaler uit de crisis

  Never waste a bad crisis. De kans om een doorbraak te realiseren van ziekenzorg naar gezondheidszorg was nog nooit zo groot. De bouwblokken staan al klaar, nu nog wel in elkaar zetten.

  Vipp Coververhaal Deel 1

  Zonder VIPP nog steeds geen data-uitwisseling

  Het VIPP-programma voor de uitwisseling van medische gegevens is hard op weg een begrip te worden. Inmiddels zijn er al acht varianten. De NVZ evalueert de eerste VIPP-programma's voor ziekenhuizen.

  Vipp Geboortezorg

  De wil van de cliënt is wet

  Babyconnect is een van de meest recente edities in een reeks min of meer succesvolle VIPP-programma's. Elektronische gegevensuitwisseling in de geboortezorg is om vele redenen urgent. 'Deze vrouwen zijn digitaal zeer vaardig.'

  Ai En Preventie

  AI krijgt steeds grotere rol datagebruik voor preventie

  Kunstmatige intelligentie kan van nut zijn om ziekten vroeger te ontdekken of zelfs te voorkomen. Dat kan zorgkosten besparen en dus een verdienmodel opleveren.

  integrale ouderenzorg

  Met wat hulp digitaal vaardiger

  Ouderen en techniek, het is geen vanzelfsprekende combinatie. Toch kan sociale technologie in een aantal basisbehoeftes van ouderen voorzien.