Zorgvisie tech magazine nr. 4, 2022

  Cover Zorgvisie tech magazine
  Illustratie: Nattapon Kongbunmee/Getty Images/iStock

  Thuismonitoring, ook wel telemonitoring genoemd, heeft grote voordelen voor patiënten, zorgprofessionals en -organisaties. De opkomst ervan stelt de sector echter voor belangrijke vraagstukken. De omslagverhalen van Zorgvisie tech magazine nr. 4 gaan over deze ontwikkeling. Hoe kun je de inzet optimaliseren en de technologie rendabel houden? Verder in deze editie verhalen over wearables, cyberveiligheid en het epd in de cloud.

  thuismonitoring

  De toekomst van thuismonitoring

  Bestuurders en beleidsmakers verwachten veel van thuismonitoring, ook wel telemonitoring genoemd. Om er echt de vruchten van te plukken, is schaalgrootte nodig en dat vraagt om samenwerking. Het is de vraag hoe die eruit komt te zien. De komende periode wordt die puzzel gelegd.

  Innovatieve zorg

  Beoordeling innovatieve zorg

  De organisaties die nieuwe zorgtechnologie moeten beoordelen, kunnen de ontwikkelingen nauwelijks bijbenen. Toch is het van belang dat ze vinger aan de pols houden en in een vroeg stadium betrokken worden bij de ontwikkeling van al die innovaties voor de zorgmarkt. Dat stelden deskundigen onlangs op het jaarcongres van Health Technology Assesment international (HTAi).

  Hersenbrekers

  De slag om patiëntengegevens

  De NZa heeft een publieke taak op het terrein van de gezondheidszorg en mag daarom - een minimale hoeveelheid - gezondheidsgegevens verwerken zonder uitdrukkelijke toestemming van de patiënt. De NZa is verantwoordelijk voor de privacy van patiënten.

  Einde voor de fax

  Eindelijk exit voor de fax

  Wie ervan droomt om te tijdreizen, doet er goed aan om in de zorg te gaan werken. Met name teruggaan in de tijd lukt daar bijzonder goed. Zo is de zorgsector het laatste bastion waar nog op grote schaal gebruik wordt gemaakt van de fax. Toch heeft het laatste uur geslagen voor dit communicatiemiddel, dat zo oud is dat de jongere generaties niet eens weten wat het is.

  Cybersecurity 660 440, KAT, cyber zorg, datalek zorg, Z-CERT

  ‘Wij zijn de digitale brandweer van de zorg’

  De zorgsector is al enkele jaren koploper in het aantal datalekken. Om zwakke cyberplekken op tijd op te sporen, werken het ministerie van VWS en Z-CERT aan een scantool die zorgorganisaties tijdig en gericht waarschuwt.

  Hoe de Pacmed-software niet bij de huisarts maar in het ziekenhuis belandde

  Datagedreven zorg maakte een grote stap voorwaarts toen Amsterdam UMC vorige week AI-ontslagsoftware op de IC in gebruik nam. Toch had het maar weinig gescheeld of Pacmed, het bedrijf achter het product, had AI voor de huisartsenzorg gemaakt, vertelt co-ceo en medeoprichter Wouter Kroese.

  Sytse Wilman

  Goochelen met data

  De Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) zal niet alle problemen met de uitwisseling van data oplossen, maar het is wel het begin daarvan. Nu komt het aan op goede wil en doorzettingsvermogen.

  Gelre ziekenhuizen

  Epd in de cloud: Gelre ziekenhuizen gaat definitief over in november

  Vrijdag 25 november staat ongetwijfeld omcirkeld in de agenda van iedereen die bij Gelre ziekenhuizen werkt. Op die dag neemt Gelre Hix als nieuw epd in gebruik. Hiermee wordt het gehele elektronisch patiëntendossier (epd) vanuit de cloud ontsloten: een unicum in Europa.

  Eddy van de Werken, voorzitter OIZ

  Overheid reguleert, einde innovatie

  Deze blog schrijf ik na het debat over de Wegiz en net voor de stemming hierover in de Tweede Kamer. Wie de discussie in de Tweede Kamer heeft gevolgd, is het ongetwijfeld opgevallen dat de kennis van het feitendossier niet erg hoog is.

  Jan Christiaan Huijsman

  Verleiden tot veranderen

  Alle zorgsectoren staan voor een grootschalige brede transformatie. De veranderopgave qua cultuur en gedrag, qua processen en techniek is groot. Daar heeft de zorg hulp van experts uit de praktijk bij nodig.

  Ivo van der Bilt

  ‘De maatschappij is klaar voor wearables’

  Cardioloog Ivo van der Bilt van het Hagaziekenhuis was best even verbaasd toen hij zijn telefoon opnam en Google aan de lijn had. Inmiddels hebben ze een experimentele studie opgezet die data uit wearables en Google Cloud combineert.