Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goochelen met data

Zorgvisie-redacteur met als specialisme tech en innovatie in de zorg. Tevens stem van de podcast Voorzorg.
Hij was een opvallende verschijning op het podium van het congres Samen Vooruit Met Wegiz, eerder dit jaar georganiseerd door normalisatie-instituut NEN. Hans Kazàn, vooral bekend als spreker en goochelaar, zat er om het perspectief van de patiënt te vertegenwoordigen.
Sytse Wilman
Foto: Paul Tolenaar

Kazàn vertelde over het gemak waarmee in de Spaanse regio Andalusië, waar hij woont, zijn zorgdata met hem meereizen door de zorgketen. Zijn onbegrip over de situatie in Nederland was groot en zijn oproep tot urgentie en daadkracht werd breed gedeeld in de zaal, die gevuld was met bestuurders, artsen, onderzoekers, IT’ers en andere belanghebbenden.

Omslachtige data-uitwisseling

In de praktijk is de uitwisseling van data in de zorg nog steeds omslachtig of zelfs ronduit onmogelijk. De kluwen aan faxen, dvd’s, koppelingen, portals, verbindingen, knooppunten en systemen is zo groot dat je wel haast moet kunnen toveren om er wijs uit te worden.

Wegiz

Toch is toverkracht niet nodig, goochelen volstaat. Volgens Wikipedia is goochelen ‘de kunst van het schijnbaar onmogelijke’. Daar zit de crux: het lijkt misschien een onmogelijke opgave, maar het kan wel degelijk. De Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) zal niet alle problemen als bij toverslag oplossen, maar het is wel het begin daarvan. De uitvoering is geen kwestie van hocuspocus, maar van goede wil en doorzettingsvermogen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.