Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Manifest NVVE tegen straf na hulp bij zelfdoding

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) presenteert een manifest voor het schrappen van een wetsartikel dat hulp bij zelfdoding strafbaar stelt.
Manifest NVVE tegen straf na hulp bij zelfdoding

Manifest 294, zoals de NVVE het noemt, moet een einde maken aan artikel 294, lid 2 Wetboek van Strafrecht. Het manifest is ondertekend door een groot aantal politici en andere bekenden. De actie komt tegelijk met het 40-jarige bestaan van de vereniging.

Nieuwe oplossingen

Op 23 februari 1973 werd de NVVE opgericht in de Friese plaats Vinkega. ‘Veertig jaar later, is Nederland weliswaar een de van weinige landen met een euthanasiewet, maar de stervenshulp door een ander dan een arts is in Nederland nog steeds verboden’, zo laat de vereniging weten. ‘Dit betekent dat mensen die niet voor euthanasie in aanmerking komen het zelf op moeten lossen, met gruwelijke en eenzame zelfdodingen tot gevolg. Familieleden en betrokkenen moeten aanzien hoe hun dierbaren lijden, zonder dat zij iets mogen doen. Afschaffing van het wetsartikel opent de weg naar nieuwe oplossingen, zoals de laatstewilpil en de stervenshulpverlener.’

1 REACTIE

  1. Hoewel ik vanuit eigen persoonlijk omstandigheden heel goed de wens van de NVVE kan begrijpen, ervaar ik toch ook dat juist hierin een grote behoedzaamheid op zijn plaats is.
    Vooral omdat ik de avond ervoor via de media op de hoogte wordt gebracht van ouderen die financieel door zogenaamd betrokken familieleden via de notaris worden uitgekleed. Vooral ouderen die door afhankelijkheid van zorg, aangeboden door zelfde familielid, dit niet kenbaar kunnen en/of durven maken.
    Juist om die groep zeer kwetsbare ouderen te beschermen, die door huidige zorgbeleid de komende decennia alleen maar meer afhankelijk zullen zijn van familie, vrienden en kennissen, acht ik verdere uitbreiding van de euthanasiewet, zoals NVVE dit graag niet een verstandig idee.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.