Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Man/vrouw verschil COPD verdwenen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Mannen en vrouwen komen tegenwoordig even vaak in het ziekenhuis terecht voor chronische longziekten: COPD. Zo'n twintig jaar geleden waren het vooral mannen die hier last van hadden, maar sinds 2008 is het aandeel mannen en vrouwen met de ziekte ongeveer gelijk.
Man/vrouw verschil COPD verdwenen

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ouder dan veertig

Chronische longziekten komen vooral voor bij mensen boven de 40 jaar die flink roken of gerookt hebben. In 2010 kwamen tien op de 10.000 vrouwen in het ziekenhuis met longklachten. Bij mannen was dat negen op de 10.000. In 2008 en 2009 was er geen verschil tussen mannen en vrouwen. Als er naar 15 jaar daarvoor wordt gekeken, was er juist een groot verschil. In 1995 hadden 15 op de 10.000 mannen een ziekenhuisopname vanwege chronische longziekten, tegenover negen op de 10.000 vrouwen. (ANP)

Lees meer:

COPD komt veel meer voor dan gedacht

Zorgorganisatie kan COPD-keten declareren

App voor meer regie COPD-patiënt

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.