Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Markt medische technologie gunstig voor Philips

Philips heeft de vraag naar medische apparatuur in de laatste maanden van 2015 flink zien aantrekken. Vooral de Chinese markt liet na een aantal zwakke kwartalen op rij een ‘substantiële' opleving zien, zei topman Frans van Houten dinsdag in een toelichting op de kwartaalresultaten. ‘Maar het is nog te vroeg om te verklaren dat de vertraging in China voorbij is.'
philips400.jpg

De opbrengsten uit de verkoop van medische apparatuur namen in het vierde kwartaal met een kleine 15 procent toe tot 3,3 miljard euro. Daarbij werd Philips wel flink geholpen door gunstige wisselkoerseffecten. Zonder die rugwind was de omzetgroei op 3 procent uitgekomen. De orderontvangst nam op vergelijkbare basis met 15 procent toe.

Verlies
Op de totale kwartaalomzet van 7,1 miljard (plus 9 procent) euro leed Philips een nettoverlies van 39 miljoen euro, tegen een winst van 134 miljoen euro een jaar eerder. Het resultaat werd gedrukt door de eenmalige kosten als gevolg van het afkopen van pensioenrisico’s en door hogere belastingen. De operationele winst nam met 13 procent toe tot 842 miljoen euro.

Gezondheidstechnologie
Philips wil zich volledig toeleggen op gezondheidstechnologie en splitst nog in de eerste helft van dit jaar de verlichtingsdivisie af, waarschijnlijk via een beursgang. Dat proces ligt op koers, ondanks het afketsen van de verkoop van Lumileds. De Amerikaanse autoriteiten blokkeerden de verkoop van dat onderdeel, dat led-componenten maakt, aan de Chinese investeerder Go Scale Capital (GSC).

Lagere prijs
Van Houten vertelde dat Philips op zoek is naar een nieuwe koper. Hij erkende dat het niet makkelijk zal worden de overeenkomst met GSC te evenaren. Op de vraag hoeveel lager de verkoopprijs kan uitvallen, wilde hij niet ingaan. ‘Maar wij hebben geen haast om een veel lagere, minder aantrekkelijke deal te sluiten’, zei hij. De topman houdt er rekening mee dat Lumileds niet voor de zomer zal zijn verkocht.

Tegenwind
Philips boekte over heel 2015 een 13 procent hogere omzet van 21,4 miljard euro. De nettowinst steeg met ruim 60 procent tot 659 miljoen euro. Voor 2016 voorziet het bedrijf een gematigde autonome omzetgroei. Gezien de huidige macro-economische tegenwind valt de meeste verbetering te verwachten tegen het einde van het jaar. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.