Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MC Groep verkoopt en huurt Zuiderzee ziekenhuis

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De MC Groep wil medische apparatuur en een deel van het MC Zuiderzee verkopen en huren. Zo wil de zorgonderneming liquide middelen vrij maken. Dat meldt Omroep Flevoland.
MC Groep verkoopt en huurt Zuiderzee ziekenhuis

De MC Groep moet binnenkort een lening opnieuw financieren, maar het is niet zeker of dit lukt via banken. Met de ‘sale-&-lease-back’-constructie van het gebouw en de medische apparatuur wil de zorgonderneming minder afhankelijk zijn van banken, heeft financieel directeur Willem de Boer verklaard tegenover Omroep Flevoland. Om hoeveel geld het gaat, wil De Boer niet zeggen. Bij de verkoop van de bedrijfsruimte gaat het om 1000 tot 2000 vierkante meter.Over het algemeen willen ziekenhuizen eigenaar blijven van delen van het pand die tot de corebusiness horen: de spoedeisende hulp, operatiekamers en de intensive care.

Tafelzilver verkopen

Sale-&-lease-back‘ is een methode die in het reguliere bedrijfsleven veel wordt gebruikt om aan liquide middelen te komen. In de ziekenhuiswereld komt het vrijwel niet voor. ‘Het wordt gezien als het verkopen van het tafelzilver’, zegt Robert Alberts van OVG Real Estate. ‘Dat kun je maar één keer verzilveren, terwijl je wel langdurig aan een huurlast vastzit.’

Afhankelijk van nieuwe eigenaar

Of ‘sale-&-lease-back’ lucratief is, hangt volgens Alberts af van de opbrengst bij de verkoop en de voorwaarden van het huurcontract. ‘Wat is de lengte van het huurcontract en de hoogte van de huur? Het nadeel is dat je afhankelijk bent van de nieuwe eigenaar.’ Vooral voor grote ziekenhuizen met goed renderende zorgactiviteiten kan ‘sale-&-lease-back’ een interessante manier zijn om extra geld vrij te maken voor investeringen in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.