Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Meander MC verzamelt ervaringen met iPad

Mark van Dorresteijn
Patiënten van het Meander MC kunnen met iPads in het ziekenhuis delen hoe zij hun ziekenhuisbezoek hebben ervaren. Met de resultaten hoopt het ziekenhuis continu de zorg verder te verbeteren.
Meander MC verzamelt ervaringen met iPad
Foto: Meander MC

Op elke polikliniek staan nu zuilen met iPads opgesteld. Na het bezoek aan een specialist kan de patiënt op het scherm negen vragen beantwoorden. Deze vragen gaan bijvoorbeeld over de wachttijd, de ontvangst en de klantgerichtheid. Het invullen van de vragen neemt maximaal twee minuten in beslag. De antwoorden worden direct verwerkt in grafieken en tabellen. Het management van de afdeling kan de uitkomsten direct inzien en indien nodig actie ondernemen. Bijvoorbeeld wanneer de wachttijd als te lang wordt ervaren. De nieuwe manier van tevredenheidsmeting heeft nu al positieve effecten: meer inzicht in de beleving van de patiënt, effectiever werken en meer feedback voor de medewerkers.

Vragenzuilen

Enkele grote ziekenhuizen in Nederland werken reeds met deze digitale vragenlijsten. Meander Medisch Centrum heeft vorig jaar een proef uitgevoerd op de kinderafdeling. In het najaar van 2015 komen de vragenzuilen ook te staan op afdelingen als Spoedeisende Hulp, Radiologie & Nucleaire geneeskunde, het opnameplein en de dagbehandeling.

2 REACTIES

 1. @Frank Conijn
  Is het doel wel transparantie?
  Zit het hem niet meer in het feit dat men de zorg en service van de afdeling – en het ziekenhuis – wil verbeteren. Daarnaast is volgens mij niet de feedback, maar de verbeterkracht van de afdelingen de kritische succesfactor!

 2. Lees alle reacties
 3. Leuk voor Apple, maar worden de resultaten van de metingen ook openbaar? En zo ja, gebruiken alle ziekenhuizen dezelfde meetmethode? En wordt ook uitgevraagd hoe belangrijk men de aspecten vindt die met de negen vragen worden uitgevraagd?
  Verder gaat het in de curatieve zorg primair om het pathologie- c.q. klachtenverloop, niet om de consumenttevredenheid die deze negen vragen lijken te meten. Meervoudig onderzoek laat zien dat de overgrote meerderheid van de patiënten daar zo over denkt. 
  Wellicht goed bedoeld dus, maar het bevordert de transparantie niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.