Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Medewerkers mogen trots zijn op De Zorgboog’

Redactie Zorgvisie
Na het recente vertrek van bestuursvoorzitter Bert Koeneman bij De Zorgboog, zal Carla Peeters de komende negen maanden werken aan een zonniger toekomst voor de zorgaanbieder in het oosten van het land. Peeters heeft afgesproken niet over het afgelopen, onrustige half jaar te spreken, maar over haar visie op de uitdagingen van de komende tijd. Een interview met de onlangs aangetreden bestuursvoorzitter ad interim.
‘Medewerkers mogen trots zijn op De Zorgboog’

Wat is nu het belangrijkste voor De Zorgboog?

“Dat de medewerkers weer trots zijn op de organisatie. Zij hebben veel te verduren gehad de laatste maanden. Het is essentieel dat de rust weer terugkeert bij De Zorgboog.”

Wat gaat u doen?

“Ik werk allereerst aan een analyse van deze zorgorganisatie, waarna een plan van aanpak wordt opgesteld. Er was al een verandertraject gestart bij De Zorgboog en dat wordt doorgezet. Verder is de aanbestedingsronde voor de Wmo begonnen en zijn de voorbereiding getroffen voor de AWBZ-financiering in 2010 en de ZZP’s die in 2010 volledig worden doorgevoerd. Al deze kwesties vragen om aandacht. Wij bieden intra- en extramurale zorg, behandeling en begeleiding, kraam- en jeugdzorg. De Zorgboog bestrijkt bijna het gehele spectrum van de zorgverlening.”

Hoe staat De Zorgboog ervoor?

“Vorig jaar is hier een goed resultaat geboekt en wij kennen ook een opmerkelijk laag ziekteverzuim. De kwaliteit van zorg is goed.”

Wat ging er dan fout de afgelopen tijd?

“Met de medewerkers heb ik afgesproken niets te zeggen over het recente verleden. Aan die afspraak zal ik me dan ook houden. Men kijkt hier liever vooruit.”

Nog even over de eerder vertrokken bestuurder Hans van den Bosch dan. Kunt u wat zeggen over Van den Bosch, die ook verpleeghuisarts was?

“Dit is een vraag voor de raad van toezicht.”

Maar de voorzitter en de vice-voorzitter zijn toch vertrokken?

“Zij hebben aangegeven op termijn de organisatie te verlaten, maar deze toezichthouders zijn momenteel nog druk aan het werk voor De Zorgboog. Dit doen zij in verband met de continuïteit van het toezicht. Zij werven momenteel een nieuwe voorzitter.”

Wat is voor u de grootste uitdaging?

“Dat heeft te maken met de financiering van het zorgaanbod. Als het aan mij ligt, zat ik zo nu en dan met de beleidsmakers om de tafel. Wetswijzigingen gaan vaak gepaard met bezuinigingen, maar de zorgverlening moet in ieder geval kostendekkend zijn. Wat mij betreft komt de grens daarvan in zicht. Zeker als het gaat om de verpleegkundige hulp aan huis. Staatssecretaris Bussemaker wil de verpleegkundige weer vaker terug in de wijk en dat juich ik toe. Maar het moet wel mogelijk zijn. Wat is de consequentie van minder geld voor de extramurale zorg? Dat ligt voor de hand. Dan wordt er meer intramurale zorg geleverd. Ik pleit daarom voor realistischer indicaties.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Koeneman cum suis vertrekken bij De Zorgboog

Bussemaker wil wijkverpleegkundige terug

Inspectie: geen gevaar bij De Zorgboog

Protest van start tegen aanbesteding thuiszorg

Lodewick onderzoekt De Zorgboog en rol Koeneman

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.