Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Medicijnonderzoek stopgezet na sterfgevallen

Mark van Dorresteijn
Een onderzoek in zes Nederlandse ziekenhuizen naar de werking van het medicijn rivastigmine tegen delirium bij ernstig zieke patiënten op de intensive care is stopgezet, nadat was gebleken dat het aantal sterfgevallen hoger was dan bij patiënten die een nepmedicijn (placebo) kregen. Dat bevestigde een woordvoerster van het UMC Utrecht zaterdag naar aanleiding van berichtgeving door NRC Handelsblad.
Medicijnonderzoek stopgezet na sterfgevallen

Het Utrechtse ziekenhuis had het voortouw bij het onderzoek, waaraan verder ziekenhuizen in Rotterdam, Alkmaar, Apeldoorn en Leeuwarden meededen.

Rivastigmine

Gedurende het onderzoek kregen 54 patiënten het medicijn rivastigmine toegediend en vijftig patiënten een placebo. Van de eerste groep stierven twaalf mensen en van de placebogroep vier mensen.

Definitief afgeblazen

Het onderzoek, dat moest uitwijzen of rivastigmine de duur van een delirium verkort, werd na een jaar in januari stopgezet op advies van de veiligheidscommissie die het onderzoek begeleidde. Begin deze maand besloten de onderzoekers het onderzoek definitief af te blazen. Hoewel het sterfteverschil op toeval zou kunnen berusten, wilden zij geen enkel risico nemen, aldus de woordvoerster.

Levensbedreigend probleem

Delirium (acute verwardheid of extreme apathie) is een veelvoorkomend en levensbedreigend probleem bij ernstig zieke patiënten op de intensive care. Doorgaans krijgen deliriumpatiënten een kalmerend middel toegediend. Dat blijkt vaak niet toereikend.

Alzheimermedicijn

Rivastigmine is sinds 1997 op de Nederlandse markt tegen de ziekte van Alzheimer. Veel IC-artsen namen aan dat het middel ook werkt tegen een delirium. De onderzoeksgegevens die nu voorhanden zijn, wijzen er echter niet op dat het medicijn bij de deelnemende patiënten de duur van het delirium bekortte.

Onderzoek naar de opzet

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt de kwestie. IGZ kijkt onder meer of het wetenschappelijk onderzoek goed is opgezet en zorgvuldig is uitgevoerd, aldus een woordvoerster. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

‘Geen onderbehandeling met goedkope medicijnen’

Atrium MC neemt medicijnrobot in gebruik

Klink overweegt verplichten goedkoopste medicijn

‘Inspectie moet beter toezien op medicijnenreclame’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.