Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Medische industrie: Verbied oude medische apparatuur

De brancheorganisatie voor medische technologie pleit voor een verbod op het gebruik van medische apparatuur die ouder is dan twaalf jaar. Te vaak zou verouderde apparatuur worden gebruikt, wat tot onveilige situaties kan leiden. Voor oude apparaten zijn vaak geen onderdelen meer te krijgen waardoor ‘kunst-en vliegwerk’ nodig is om ze operationeel te kunnen houden. Bovendien zouden technisch onderhoud en instructie aan medewerkers onvoldoende plaatsvinden.

Ziekenhuizen die apparaten van zeven jaar en ouder gebruiken, zouden dit verplicht moeten melden, zodat zorgverzekeraars hiermee rekening kunnen houden bij de inkoop van hun zorg. Op dit moment is het nog zo dat zorgverzekeraars dezelfde prijs betalen voor behandelingen met nieuwe of met afgeschreven apparatuur. De FHI, Nederlandse brancheorganisatie voor Medische Technologie, treft naar eigen zeggen regelmatig medische apparaten aan van tien tot soms wel dertig jaar oud aan. Er is dan een groot risico dat patiënten niet worden behandeld conform de huidige standaarden. Dit kan leiden tot onnodige complicaties en in het uiterste geval zelfs tot overlijden.

Financiële crisis

Volgens woordvoerder Luc Knaven van FHI stelt een deel van de ziekenhuizen te weinig geld beschikbaar voor technisch onderhoud en goede instructietrajecten voor medewerkers. De huidige financiële crisis zou dit effect kunnen versterken, vreest Knaven. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Tergooi organiseert ‘zorginkoopdag’

IGZ: Tientallen doden door fouten medische apparatuur

‘Twenteborg schoot tekort bij onderhoud apparatuur’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.