Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medische toetsingscommissie wil erkenning terug

De Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC) in Almere heeft maandag in een kort geding bij de bestuursrechter geëist dat de intrekking van haar erkenning tijdelijk ongedaan wordt gemaakt in afwachting van een bodemprocedure. Dat meldt vaksite MedNet. De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) trok die erkenning op 8 juli in, nadat de Almeerse vestiging al twee 'gele kaarten' had gekregen.
Medische toetsingscommissie wil erkenning terug

Het gaat om de METC van de Stichting Therapeutische Evaluatie Geneesmiddelen te Almere. Proefpersonen zouden aan onnodige risico’s zijn blootgesteld, vindt CCMO. De CCMO had de METC geadviseerd om de toestemming voor een viertal goedgekeurde onderzoeken met onmiddellijke ingang in te trekken in verband met risico’s voor de proefpersonen. Dat betroffen onderzoeken die worden uitgevoerd door Factory en Kendle. De CCMO is wettelijk belast met het toezicht op de 27 METC’s in Nederland.

Surseance

Door de intrekking is de METC niet langer bevoegd om werkzaamheden die vallen onder de Wet Medisch Wetenschappelijk onderzoek met mensen uit te oefenen. Het voortbestaan van de METC komt door de intrekking in gevaar, zo stelt advocate mr. E.C. Smith. Er is al surseance van betaling aangevraagd.

Veiligheid

Nadat de CCMO dit jaar naar de beoordeling van een Fase-I onderzoek keek, sprong daar één protocol uit voor toediening van een experimenteel geneesmiddel. Dat middel werd bij gezonde vrijwilligers via een injectie rechtstreeks in het ruggenmerg gespoten. CCMO kwam tot de conclusie dat niet geheel duidelijk is geworden of het onderzoek voldoende veilig is voor de proefpersonen. Hierdoor zouden de belangen van die personen veronachtzaamd zijn. Bij vijf andere dossiers die daarna werden opgevraagd, zouden opnieuw belangrijke tekortkomingen in de beoordeling door de METC zijn aangetroffen, aldus mr. R.J. Terwiel namens de CCMO.

Proefpersonen

In reactie op de intrekking van de erkenning stelt het METC op MedNet dat er vanaf 1999 meer dan vierduizend proefpersonen aan de wetenschappelijke onderzoeken van Kendle hebben deelgenomen. “Nog nooit zijn er bij onderzoeken van de METC ernstige calamiteiten geweest, laat staan doden gevallen”, aldus jurist Smith. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Geen onderbehandeling met goedkope medicijnen’

Vaak verkeerde medicijnen bij ontslag ziekenhuis

‘Wet bepaalt dat medicijnen teruggaan naar apotheek’

RVZ wil tijdelijke vergoeding voor nieuwe medicijnen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.