Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Medische tv-programma’s maken kijker ontevreden

Mark van Dorresteijn
Medische tv-programma’s dragen eraan bij dat mensen zich meer zorgen maken om hun gezondheid. Deze zorgen leiden tot een lagere levenstevredenheid. Dat blijkt uit een onderzoek in het vaktijdschrift Mass Communication and Society.
Medische tv-programma’s maken kijker ontevreden

De onderzoekers vroegen studenten naar hun kijkgedrag en levenstevredenheid. Daarnaast moesten de studenten inschatten hoe groot ze de kans achtten om zelf een hartinfarct of een ernstige ziekte zoals aids of kanker te krijgen. Daaruit bleek dat studenten die vaak medische tv-programma’s kijken zoals House, Grey’s Anatomy of ER, het risico dat ze zelf ziek worden hoger inschatten dan mensen die deze series niet volgen. Ook denken zij dat personen in hun directe omgeving meer kans hebben om ziek te worden. Reden hiervoor is dat de studenten zich identificeren met de ziekte die in de tv-serie voorkomt.

Perceptie gezondheid

Massamedia beïnvloeden volgens de onderzoekers onze waarneming van de realiteit en onze gezondheidsperceptie. Het is nog niet bekend in hoeverre dit verband ook voor andere populaties dan studenten geldt, maar het is volgens de onderzoeker mogelijk dat het effect onder de algemene bevolking nog sterker is, aangezien daar toch al meer gezondheidsproblemen voorkomen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Verpleegkundigen ontevreden over werkvloer

Psychiatrische patiënten ontevreden over Wmo

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. …en het gaat om één groep van 270 studenten aan één universiteit in de US of A… Hoppa! DE kijker wordt ontevreden… Een Flutonderzoekje wat op alle sites en in allerlei media aangehaald wordt. Konden deze onderzoekers geen echte baan vinden? Of tenminste nuttig onderzoek doen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.