Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Medische websites delen gezondheidsgegevens bezoekers

Mark van Dorresteijn
Websites van medische organisaties zoals ziekenhuizen en het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) geven gezondheidsinformatie van bezoekers door aan commerciële bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van Zembla en wordt bevestigd door privacydeskundigen.
Medische websites delen gezondheidsgegevens bezoekers
Foto: iStock

Zembla ontdekte dat diverse medische websites toestaan dat databedrijven gegevens van bezoekers verzamelen en opslaan in profielen. Het gaat om internetgedrag waaruit bijvoorbeeld kan worden afgeleid welke ziekte iemand mogelijk heeft of met welke ziekenhuisafdeling een afspraak wordt gemaakt. Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens, zegt dat het gaat om gezondheidsgegevens. ‘Iedereen die in de sfeer van de artsenij werkt weet dat of wordt geacht dat te weten, dat je niet voor niets een geheimhoudingsplicht als arts hebt. Ze hadden dit moeten weten’, aldus Kohnstamm tegen Zembla.

Websitebezoek in kaart gebracht

Databedrijven als AddThis en ShareThis plaatsen zogenoemde trackers op websites. Daarmee kunnen ze het internetgedrag van websitebezoekers nauwkeurig in kaart brengen. Die informatie wordt gebruikt om persoonlijke profielen te maken van webgebruikers. Die profielen worden verkocht aan bijvoorbeeld marketingbedrijven. Databedrijven claimen duizenden gegevens per individu op te slaan. AddThis zegt te beschikken over profielen van 1,9 miljard internetgebruikers. ShareThis zegt niet alleen de bezochte websites vast te leggen, maar ook zoektermen, de duur van het bezoek, IP-adressen en de locatie van de internetgebruikers.

Trackers op medisch websites

Zembla vond trackers van databedrijven op tientallen medische websites. Onder meer op psychischegezondheid.nl waar mensen depressie-zelftests kunnen doen en op stichtingschuilplaats.nl waar bezoekers informatie kunnen vinden over hulp voor slachtoffers van seksueel misbruik. Ook op thuisarts.nl en tweestedenziekenhuis.nl stonden trackers.

De genoemde websites laten weten dat zij inmiddels maatregelen hebben getroffen. De NHG zegt veel waarde te hechten aan privacy, ‘zeker als het gezondheidsgegevens betreft. Wij hebben nooit bedoeld om via de site Thuisarts.nl persoonsgegevens te verzamelen of derden toe te laten deze gegevens te verzamelen.’

1 REACTIE

  1. De beste "wel of niet" bedoelingen alleen volstaan niet, enkel pro-actieve policy en strategie + professionele externe audits kunnen dit bedrijfs- en publieke risico minimaliseren. Liability, gekoppeld aan fikse boetes voor het overtreden van de Europese wetgeving terzake moeten deze ondersteunen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.