Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Meer donoren door betere communicatie’

Mark van Dorresteijn
Er valt veel winst te behalen door beter te communiceren met de naasten van mogelijke orgaandonoren. Op die manier kan het aantal orgaandonaties toenemen. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus MC, Nivel en iBMG laten weten aan de werkgroep Orgaandonatie, die ingesteld is door het ministerie van VWS.
'Meer donoren door betere communicatie'

Ruim 1300 mensen staan op de wachtlijst voor een donororgaan, maar per jaar zijn er maar 200 tot 220 donoren. Uit onderzoek blijkt dat in de ziekenhuizen waar ervaren en gemotiveerde mensen ingezet worden om het met de nabestaanden te hebben over orgaandonatie, meer mensen daar toestemming voor geven.

Strategie

Volgens de onderzoekers is het zaak om op zoek te gaan naar de beste communicatiestrategie om die zo breed mogelijk te kunnen inzetten. “Ik kan me voorstellen dat we kunnen leren van artsen of verpleegkundigen die in de praktijk succesvol zijn in gesprekken over orgaandonatie. Een deel van hun succes zal liggen aan hun persoonlijkheid, maar wellicht zitten er elementen in hun aanpak waarvan anderen kunnen leren om ook succesvoller te communiceren met nabestaanden”, aldus professor Jan IJzermans, transplantatiechirurg in het Erasmus MC. (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Er heersen 2 grote misverstanden op dit gebied:
    1 het gaat niet om donoren, maar om potentiële donoren. Bijna niemand blijkt bij overlijden geschikt als orgaandonor, omdat de meeste mensen (gelukkig) een natuurlijke dood sterven.
    2 Navraag leert dat, al zou iedereen bereid zijn om als potentiële donor te fungeren, dan nog maar een deel van de behoefte gedekt wordt. In de propaganda wordt net gedaan of dan opeens het probleem is opgelost, dat is echt niet zo.

  2. Lees alle reacties
  3. Communicatie is zeer belangrijk. Ook een stuk ervaring doet mensen van mening veranderen. Veel mensen zeggen,Oh nee geen donor. “Dat is eng en ze snijden in mij” Totdat dan een familielid ziek wordt. Dan willen zij opeens snel een transplantatie ! Ervaring of niet, eng of niet. Gewoon allemaal donor worden !!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.