Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MEER GGZ: tariefkorting Klink is geen probleem

Het platform MEER GGZ heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid een brief geschreven waarin zij melden begrip te hebben voor de voorgenomen tariefmaatregel in de geneeskundige ggz. Dit terwijl GGZ Nederland een kort geding heeft aangespannen tegen de minister en zijn bezuinigingsplan.
MEER GGZ: tariefkorting Klink is geen probleem

Volgens Bert Bakker, de voorzitter van MEER GGZ, is de rechtsgang van brancheorganisatie GGZ Nederland overbodig. De bij het platform aangesloten zorgaanbieders keren zich niet tegen de tariefverlaging van 3,5 procent. Ook een verschraling van het zorgaanbod is volgens Bakker overbodig.

Lagere tarieven

De bij MEER GGZ aangesloten zorgaanbieders zouden namelijk gewend zijn efficiënt en tegen lagere tarieven te werken. Het platform kent ook geen wachtlijsten, meldt Bakker. De enige wens die MEER GGZ bij de minister wil neerleggen, is de vraag naar meer marktwerking in de zorg.

Marktwerking in de zorg

MEER GGZ betreurt het dat Klink in 2010 “slechts beperkte stappen wil zetten op weg naar verdere marktwerking”. Het platform vraagt bijvoorbeeld om de introductie van bandbreedte in de tarieven. Verder ziet MEER GGZ graag de realisering van het zogeheten representatiemodel in combinatie met de risicodragendheid voor zorgverzekeraars. De voorgestelde afrekening in DBC’s vanaf 2010 is wel een goede zaak, meldt Bakker in zijn brief.

‘Onnodige overschrijdingen zorgkader’

De voorgestelde combinatie van maatregelen ter bevordering van de marktwerking in de zorg kunnen er volgens het platform toe leiden “dat in álle ggz-instellingen de transparantie, efficiëntie en patiëntgerichtheid toenemen”. Bakker doelt op de instellingen die niet bij het platform MEER GGZ zijn aangesloten, maar bij de brancheorganisatie GGZ Nederland.

Marleen Barth

Onlangs toonde Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, zich juist een groot tegenstander van de voorgestelde tariefmaatregel. “Elke prikkel om efficiënter en effectiever te gaan werken in de sector verdwijnt hiermee”, aldus Barth tegen Zorgvisie. “Juist die prikkel op de langere termijn kan er voor zorgen dat de ggz betaalbaar blijft. Klink moet op die markt vertrouwen, de ingezette koers onverkort voortzetten en besparingen realiseren door de vraag af te remmen.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

De brief van Bert Bakker

Een achtergrondverhaal over MEER GGZ

Lees ook:

GGZ Nederland sleept Klink voor de rechter

Marleen Barth nieuwe voorzitter GGZ Nederland

Klink gaat voor 100 miljoen innoveren

‘Verplegers GGZ moeten aangifte doen van geweld’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.