Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer kankerpatiënten naar Levenseindekliniek

Mark van Dorresteijn
De Levenseindekliniek heeft in het eerste half jaar van 2015 bijna evenveel kankerpatiënten euthanasie gegeven als over heel 2014. In dat jaar kregen 53 kankerpatiënten euthanasie, de afgelopen zes maanden waren dat er 49.
Meer kankerpatiënten naar Levenseindekliniek
Foto: ANP/Lex van Lieshout

De toename is opvallend, omdat kankerpatiënten van alle mensen met een euthanasieverzoek het meeste kans maken dit ingewilligd te zien door de eigen huisarts. Dat geldt veel minder voor de patiëntgroepen waarop de Levenseindekliniek zich richt, zoals mensen met dementie, psychiatrisch patiënten en ouderen met een veelvoud van ouderdomsklachten. Dat steeds meer kankerpatiënten bij de Levenseindekliniek komen duidt er op dat ze ook steeds vaker vergeefs een euthanasieverzoek doen bij hun eigen arts. De Levenseindekliniek helpt alleen mensen wiens verzoek door de eigen arts is afgewezen.

Vakantietijd

Opvallend is ook dat veel kankerpatiënten pas bij de Levenseindekliniek komen als de dood zich al aandient. Vooral in vakantietijd is het aantal spoedmeldingen groot. Dat legt een grote druk op de organisatie: er moet besloten worden tot een spoedeuthanasie, waarbij van alle medewerkers het uiterste wordt gevergd om aan de criteria te voldoen. Directeur van de Levenseindekliniek Steven Pleiter doet dan ook een oproep aan artsen en patiënten zich tijdig te melden.

Psychiatrische aandoening

Ook blijkt uit de halfjaarcijfers dat in de eerste helft van 2015 al meer mensen met een psychiatrische aandoening euthanasie kregen dan in heel 2014. Een uitbreiding van de psychiatrische expertise (meer psychiaters en psychiatrisch verpleegkundigen) gecombineerd met een uiterste krachtinspanning van de hele Levenseindekliniek is de verklaring voor deze toename. De Levenseindekliniek roept psychiaters op tot versterking omdat nog steeds teveel psychiatrisch patiënten te lang moeten wachten op hulp. Het aantal wachtenden is teruggelopen tot een acceptabel niveau, maar dat geldt nog niet voor psychiatrisch patiënten.

Geestelijke gezondheidszorg

De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.