Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer regie voor zwangeren met nieuwe Zwangerenapp

Redactie Qruxx
Wanneer zwangere vrouwen onvoldoende geïnformeerd zijn over hun zwangerschap, kunnen zij zelf minder goed regie nemen. Dat kan zorgen voor angst en verlies van controle. Daarom lanceert Annature geboortezorg vandaag de Zwangerenapp.

Via deze app krijgen zwangere vrouwen alle nodige informatie tijdens de zwangerschap. “Of je nu bij de verloskundige of gynaecoloog onder controle bent, iedereen krijgt informatie op maat”, zegt Julia Spaan, gynaecoloog bij het Amphia ziekenhuis. Naast medische informatie wordt er in de app ook aandacht gegeven aan preventieve gezondheidszorg en leefstijlinterventies tijdens de zwangerschap.

Onzekerheid

Wanneer een zwangerschap goed verloopt is er veel informatie te vinden voor zwangere vrouwen, vertelt Spaan. “Maar zodra een vrouw bijvoorbeeld te maken krijgt met suikerziekte, een groeiachterstand van de baby of een echo die niet goed is dan is het aanbod van goede voorlichting een stuk beperkter. Zwangeren en hun partner vallen dan eigenlijk in een gat, wat zorgt voor veel onzekerheid.” Dat was voor Spaan een belangrijke reden om deze nieuwe app te ontwikkelen. “We hebben de kans om dat in onze regio beter te doen, mede door de integrale samenwerking binnen onze ketenorganisatie Annature.”

Ook physician-assistant verloskundige van het Amphia ziekenhuis Keetje van der Klooster wil de voorlichting voor zwangere vrouwen verbeteren. “In de spreekkamer kwam ik erachter dat patiënten veel informatie niet begrijpen. Zelfs wanneer ik het uitleg in begrijpelijke taal blijft het niet altijd goed hangen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen na een interactieve vorm van voorlichting, zoals via apps of video’s minder aanvullende informatie nodig hebben omdat ze de informatie beter begrijpen en onthouden. Met de Zwangerenapp sluiten we daar op aan.”

Zwangerenapp

Annature Geboortezorg lanceert daarom de Zwangerenapp met informatie op maat tijdens de zwangerschap. “Zorgverleners uit de hele keten werken hierbij in hetzelfde systeem. Dat is uniek. Het maakt dus niet uit of je onder controle bent bij de verloskundigepraktijk in de buurt of in het ziekenhuis. Alle zorgverleners kunnen in het dossier en daardoor specifieke informatie aan de app van de zwangere toevoegen.”

De drie ontwikkelde basiszorgpaden, verloskundige zorg, gynaecoloog of de verwachting van een tweeling, krijgen alle zwangere vrouwen te zien. “Dat is de basisinformatie. Wanneer er problemen ontstaan dan voegt een zorgprofessional een zorgpad aan het systeem toe. Denk bijvoorbeeld aan veel voorkomende problemen zoals hoge bloeddruk of suikerziekte. We hebben ruimt 30 zorgpaden geschreven, ook bijvoorbeeld voor vrouwen met hepatitis of een maagverkleining.”

Standaard in de app staan ook de ‘veelgestelde vragen’. “Bijvoorbeeld de vraag ‘heb je last van angst voor je bevalling?’. Wanneer je daar op klikt krijg je eerst korte uitleg en als je wilt meer informatie. Dat is een groot voordeel ten opzichte van folders, je hoeft niet alles te lezen.”

Beter voorbereid

Van der Klooster is ervan overtuigd dat de app voordelen oplevert voor de zwangere en de zorgprofessional. “De zwangere krijgt vooraf informatie en kan daar direct vragen over stellen. Daardoor is zij beter voorbereid. Ook hoeft ze niet alle informatie tijdens de twintig minuten in de spreekkamer te onthouden. Ze kan thuis informatie nalezen en overdenken.”

“Of denk aan vrouwen met psychische problemen. Die worden verwezen voor een afspraak op de POP-poli (advies door psychiater, obstetricus (gynaecoloog) en een pediater) maar weten niet altijd wat ze daar moeten doen. Zodra de afspraak wordt gemaakt komt daar nu informatie over in de app. Zo neem je zwangere mee in het doel van de afspraak.”

De zorgprofessional krijgt hierdoor meer ruimte om specifieke vragen te beantwoorden. “Nu moet je het hele verhaal vertellen en dat moet eerst bezinken. Vrouwen komen dan vaak pas thuis met vragen te zitten.”

Waardegedreven zorg

De app levert volgens de gynaecoloog en PA dan ook een belangrijke bijdrage aan waardegedreven zorg. Spaan: “Het is bekend dat vrouwen die beter geïnformeerd zijn, minder angst hebben en meer regie nemen bij het maken van keuzes. Dat willen we met de app bevorderen.”

Spaan noemt als voorbeeld een vrouw die eerder een keizersnede heeft gehad. “Dan moet je tijdens de zwangerschap bepaalde keuzes maken. Ook daar krijg je dan specifieke informatie voor aangeboden.”

En een zorgverlener kan beter inspelen op de behoefte van een zwangere, denkt Spaan. “Stel dat je weet dat iemand erg opziet tegen het draaien van de baby, dan ga je op een andere manier het gesprek aan. Dat iedereen over dezelfde informatie in de app beschikt, helpt in de communicatie en bevordert samen beslissen.”

Preventie

Naast medische informatie is er ook aandacht voor preventieve zorg en leefstijlinterventies. “Er is informatie over een speciale Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) voor zwangere vrouwen in onze regio. Maar ook over andere professionals en wat vrouwen zelf kunnen doen. We hopen dat vrouwen hierdoor bewuster worden van het belang van gezond leven tijdens de zwangerschap. We zien bijvoorbeeld in onze regio dat meer dan de helft van de vrouwen meer aankomt in gewicht dan de 12-16 kilo die wordt geadviseerd. Dat heeft een negatieve invloed op de zwangerschapsuitkomst. We hopen hier met de app op in te spelen.”

Monitoren

Spaan en Van der Klooster kijken uit naar de resultaten. Met vragenlijsten kunnen de professionals de uitkomsten monitoren. “Dat zijn vragenlijsten over hoe vrouwen het gebruik ervaren. Maar we gebruiken in onze regio ook de gestandaardiseerde ICHOM-vragenlijsten om PREMS en PROMS te meten”, zegt Spaan. “Daarmee kunnen we de uitkomsten vergelijken van voor en na de app-lancering.”

Bij 30 weken zwangerschap krijgen vrouwen via de vragenlijst vragen over de voorlichting. “Daar hopen we natuurlijk een verbetering te zien. Maar ik ben benieuwd of de app ook iets gaat doen op andere gebieden, bijvoorbeeld bij angst voor de bevalling of het aantal extra consulten bij een professional. Dat zou een extra mooi resultaat zijn.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.