Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer vrouwen aan de top in ziekenhuizen

De vrouwelijke ziekenhuisbestuurder rukt op. In het afgelopen jaar kwamen er maar liefst twaalf bij. “De trend is: een man eruit, een vrouw erin”, zegt Jan Aghina, de voorzitter van de NVZD in Zorgvisie magazine dat op 26 september verschijnt.

Dit is niet alleen goed voor de positie van vrouwen. Ook de ziekenhuizen kunnen hun voordeel doen met al die vrouwelijke inbreng. Er bestaat namelijk een opmerkelijk verband tussen deelname van vrouwen in de top en bedrijfsprestaties.

Niet achterover leunen

Ondanks de toename van het afgelopen jaar is er nog geen reden om tevreden achterover te leunen. Dat vindt Patricia Assmann, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Vrouwelijke Artsen. “Het is voor vrouwen nog steeds moeilijker om de top te bereiken dan voor mannen.” Het verschil tussen mannen en vrouwen? “Mannen spelen nog te vaak het spel om de macht en veel vrouwen hebben daar geen zin in. Het is belangrijk dat vrouwen die vicieuze cirkel doorbreken en andere kwaliteiten inbrengen in het bestuur.”

Manier van leidinggeven

Bestuurder Manon Velde-Katgert van ziekenhuis Bernhoven denkt niet dat vrouwen anders leidinggeven. “Zelf houd ik ervan om veel te delegeren en mensen zoveel mogelijk vrijheid te geven. Maar ik verwacht ook veel. Ik verwacht van mijn medewerkers dat ze steeds naar verbetering streven in hun vak.” Trienke Stellema van het Kennemer Gasthuis in Haarlem: “Misschien kun je in het algemeen stellen dat vrouwen meer aandacht hebben voor menselijke verhoudingen, gedisciplineerder en gestructureerder zijn.” Het is nog niet gezegd dat alle vrouwen het in raden van bestuur ook volhouden. Volgens Jan Aghina van de NVZD vliegen de vrouwen er aan de andere kant weer net zo hard uit.

Lees ook:

Marjolein Tasche bestuurder HagaZiekenhuis

Kruijthof nieuwe bestuurder St. Franciscus Gasthuis

Fuserende bestuurder is slecht voor de zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.