Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer zorggebruik bij minder zelfmanagement

Sarah Berends
Diabetespatiënten die moeite hebben met zelfmanagement gebruiken tussen de 1500 en 2000 euro per jaar meer aan zorg. Ook zijn zij minder tevreden over de zorg en hebben vaker klachten van de diabetes. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel met zorgverzekeraar Achmea.
Meer zorggebruik bij minder zelfmanagement
Foto: ANP - Koen Suyk

Voor het onderzoek gebruikt Nivel de Patient Activation Measure (PAM). Dit is een instrument waarmee je verschillende groepen patiënten kan onderscheiden naar hun zelfmanagementvaardigheden. De PAM meet via een vragenlijst hoe patiënten hun kennis en vaardigheden inschatten om met hun ziekte om te gaan en hun vertrouwen daarin.

Hogere kosten

Het onderzoek bevestigt dat mensen die laag scoren, en dus moeite hebben met zelfmanagement, vaker professionele zorg gebruiken met hogere kosten. Ook vinden zij de kwaliteit van zorg ondermaats en hebben zij vaker last van de diabetes. Vooral mensen met de laagste scores steken af tegen andere groepen. Ze gebruiken tussen de 1500 en 2000 euro per jaar meer aan zorg.

Inzicht in zorggebruik

Achmea wilde beter inzicht krijgen in het zorggebruik van groepen verzekerden middels het instrument. Nivel koppelde de PAM-score van mensen met diabetes aan gegevens van Achmea over hun zorggebruik, de zorgkosten, de door hen ervaren kwaliteit van zorg en de klachten die met de diabetes samenhangen. Achmea geeft aan dat de inzichten uit het onderzoek aanleiding zijn de ondersteunde zelfzorg voor het laagste PAM-niveau prioriteit te geven om de zorg te verbeteren.

Eigen zorg

Ouderen en mensen met een lage opleiding uit een lagere sociale klasse met meerdere beperkingen en aandoeningen en een slechtere gezondheid blijken minder in staat tot zelfmanagement. Michelle Hendriks, onderzoeker Nivel, zegt: ‘De PAM kan helpen die groepen mensen te identificeren die extra ondersteuning nodig hebben bij zelfmanagement. De lijst bestaat uit slechts 13 vragen en is makkelijk toe te passen. Mensen met het laagste PAM-niveau kunnen extra aandacht gebruiken. Zelfmanagementondersteuning binnen deze groep zou hen vooral moeten helpen in te zien dat ze een belangrijke rol kunnen spelen in hun eigen zorg en ze motiveren deze rol ook op te pakken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.