Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Meer zorgpremie voor rokers en drinkers

Redacteur Zorg+Welzijn
Bijna 55 procent van de Nederlanders vindt dat rokers en mensen die veel alcohol drinken meer zorgpremie zouden moeten betalen. Bijna een kwart is voorstander van een hogere zorgpremie voor mensen die onvoldoende bewegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Meer zorgpremie voor rokers en drinkers

Vooral niet-rokers vinden dat de premie van rokers omhoog moet. Van hen is 65 procent die mening toegedaan, tegenover 38 procent van de gelegenheidsrokers en 18 procent van de dagelijkse rokers. Hoewel ouderen relatief veel gebruikmaken van de gezondheidszorg vindt bijna 60 procent van de volwassen bevolking dat de zorgpremie voor ouderen ongewijzigd zou moeten blijven. Ruim 30 procent vindt zelfs dat de zorgpremie voor deze groep lager zou moeten zijn. Voor mensen met een niet zo goede gezondheid vindt 81 procent dat de premie gelijk moet blijven.

Solidariteit

Het Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit; iedere volwassene betaalt dezelfde premie voor de basiszorgverzekering, ongeacht leeftijd, gezondheid of kans op ziekte. Maar als het aan meer dan de helft van de Nederlanders ligt, komt daar verandering in.

De eerste keer

In hoeverre mensen de laatste jaren anders zijn gaan denken over de mate van solidariteit, kan het CBS niet zeggen. Het is voor het eerst dat het instituut de mening van Nederlanders peilde over dit onderwerp. (ANP-Carolien Stam)

Lees ook:

Nederlanders vrezen stijging zorgpremie

ZN verwacht extra stijging zorgpremie in 2011

Zorgpremie mogelijk omhoog vanwege solvabiliteitseis

Zorgpremie 60 euro hoger in 2012

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. vind het schandalig die hoge premie,s en dat als je rookt meer moet betalen ,hoeveel verdienen ze er niet aan ?????wat kost een pakje inkoop de rest gaat al naar de staat,en als ze eerder dood gaan besparen ze ook nog eens de aow ,is dit niet ieders eigen keus ???????en de stuf dan en zoveel zijn er nog andere risiko,s sport?hoeveel letsels moet dat ook zwaarder belast worden ,vraag me af of niet iedereen aan het doorslaan is ,amirikaanse toestanden ,

  3. Het is een interessante en terechte discussie die nu gevoerd wordt. Ik vraag me echter af of de Nederlander inhoudelijk voldoende onderlegd is om deze discussie te kunnen voeren.
    M.b.t. het roken komt bij mij nl. de volgende vraag naar boven:
    – Is een roker duurder voor de gezondheidszorg?
    Een roker gaat immers eerder dood en de duurste jaren van een leven voor de gezondheidszorg zijn de laatste. Zijn de kosten voor de behandeling van aan roken gerelateerde aandoeningen hoger dan de gemiste kosten van de laatste levensjaren? Daarnaast brengt een roker heel wat accijns binnen…..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.