Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Menzis: Bethesda topziekenhuis bij borstkanker

Mark van Dorresteijn
Het Drentse Ziekenhuis Bethesda is door zorgverzekeraar Menzis gekozen als topzorgaanbieder voor borstkankerzorg. Opvallend, omdat zorgverzekeraar CZ eind vorig jaar nog het contract met het Hoogeveense ziekenhuis dreigde op te zeggen omdat de borstkankerzorg er beneden de maat zou zijn.
Menzis: Bethesda topziekenhuis bij borstkanker

Bestuursvoorzitter Cees Donkervoort van het Bethesda is verheugd: “Het mooiste is dat Menzis hiermee bevestigt dat wij goede borstkankerzorg leveren. Van Achmea waren wij ook al voorkeursaanbieder, dus wij wisten al dat onze borstkankerzorg goed is.” Menzis zegt de eisen dit jaar te hebben aangescherpt en het Bethesda scoort hierop het best. Menzis laat de wensen van de patiënt zelf zwaar wegen en kijkt vooral naar snelle toegang, goede communicatie en betere zorg. In het Bethesda heeft een patiënte binnen vijf dagen uitsluitsel en wordt zij tijdens de hele behandeling begeleid door dezelfde specialist, wat volgens de zorgverzekeraar betere zorg oplevert. Woordvoerder Raymond Rugers van Menzis: “Wij zijn met specialisten en patientenverenigingen om tafel gaan zitten en hebben een programma van eisen opgesteld. Voor een deel zijn de criteria van CZ en van ons gelijk, met dit verschil dat wij een volumenorm hanteren van twintig ingrepen per chirurg per jaar en daarnaast ook andere criteria heel belangrijk vinden.”

Rechtszaak

CZ was juist van mening dat het Bethesda niet genoeg borstoperaties per jaar uitvoert om voldoende kwaliteit te kunnen bieden. Deze volumenorm, CZ hanteert een minimum van zeventig operaties per ziekenhuis per jaar, is voor CZ doorslaggevend. Het Bethesda spande een rechtszaak aan tegen CZ. Donkervoort: “Uit nationaal en internationaal onderzoek blijkt dat hoogvolume chirurgen geen betere resultaten leveren dan laagvolume chirurgen. Een goede samenwerking binnen een mulitdisciplinair specialistenteam is veel belangrijker en dat hebben wij hier.” De rechter oordeelde echter dat een zorgverzekeraar eigen normen mag stellen, ook als ze niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Het Slotervaartziekenhuis, een van de drie andere ziekenhuizen die CZ niet meer dreigde te contracteren voor borstkankerzorg, werd door een andere rechter gedeeltelijk in het gelijk gesteld. Daarop ging het Bethesda in hoger beroep. Deze zaak loopt nog.

Tien uit tien

Naast borstkankerzorg, kreeg het Bethesda topzorgcertificaten voor negen andere behandelingen. Hiermee scoort het ziekenhuis tien uit tien mogelijke topzorgcertificaten. Samen met het Groene Hart ziekenhuis in Gouda is het Drentse ziekenhuis ontvanger van de meeste topzorgcertificaten. Dit jaar voegde Menzis een topzorgcertificaat voor slaapapneu toe aan het rijtje. Financieel is het voordelig om topzorgziekenhuis te zijn: een ziekenhuis krijgt een hogere vergoeding van de zorgverzekeraar en een tweejarig contract. Daarnaast adviseert Menzis zijn verzekerden actief om naar een topzorgziekenhuis te gaan. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Bethesda spant hoger beroep aan in zaak CZ

Rechter: CZ mag eigen criteria opstellen

‘CZ toont moed met borstkankerlijst’

Ziekenhuizen in actie tegen werkwijze CZ

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

11 REACTIES

 1. Ik heb in juli een borstamputatie ondergaan. Er zijn nadien nogal wat complicaties geweest, zoals een forse ontsteking. wat mij opviel was dat ik over mijn behandeling mocht meedenken en praten. En de chirurg ook terdege met mijn wensen rekening hield. Ik heb zelf als verpleegkundige gewerkt en weet ook dat het anders kan gaan. Voor mij niets als lof over het Bethesda en ik kon altijd de chirurg of oncoloog bellen als er iets was.

 2. Lees alle reacties
 3. laten we maar aannemen,dat de zorg-waakhond-nma wel nagaat of deze eisen,die mijn inziens vaak ‘wurgend’ zijn,wel nagekomen worden?????
  Zelf ben ik eruit gestapt (mee opgehouden)omdat je er gewoon een post-traumatisch-stress-syndroom van overhoudt

 4. Kleine ziekenhuizen worden door CZ met name op een “blacklist” gezet omdat het volume operaties in dergelijke ziekenhuizen te laag is.
  Wat men vergeet is dat chirurgen in kwestie vaak bij meerdere ziekenhuizen werken en dus voldoende vlieguren maken.

 5. Als we de criteria van Menzis en CZ tegen elkaar afwegen dan lijkt de patiënt duidelijk beter af bij Menzis. Als patiënt wil je toch naast betere zorg een snelle toegang en goede communicatie. Complimenten voor de specialisten van Bethesda voor hun focus op de patiënt.

 6. Het is maar wat je als uitgangspunt neemt. Kosten omlaag of kwaliteit omhoog. Met hogere aantallen mag je routine veronderstellen en daarmee lagere kosten per operatie. Bovendien mag je dan ook verwachten dat met de aantallen en routine de ervaring en daarmee ook de kwaliteit omhoog gaat.
  De zorgverzekeraar wil de kosten omlaag. De zorgleverancier moet willen zorgen voor hoge kwaliteit.
  Als beiden hun werk goed doen is ook de client blij.

 7. Als onderhandelaar in een groot topklinisch ziekenhuis denk ik het volgende: Ik denk dat Pjotr de waarheid redelijk raakt, maar vergeet daarbij niet dat het ziekenhuis beslist wat ingevuld wordt: IST-situatie, gewenste toekomst of onhaalbare leugens. Het ziekenhuis is daarvoor verantwoordelijk. Niet Menzis. Bij leugens komt de rekening ooit, want men ziet wat er uiteindelijk echt gebeurt. Het is in ieder geval altijd nog een betere methodiek dan die CZ hanteert. CZ denkt zelf alle gegevens te hebben (wat dus vaak verkeerd gaat) en vindt het beter als je als ziekenhuis 100 keer iemand verkeerd opereert dan 10 keer goed. Dit omdat de aantallen als maat worden genomen.

 8. &pjotr. Waar heb jij deze wijsheid vandaan, en ben je ook dapper genoeg om te vertellen in welk ziekenhuis je werkt? De patiënten die wij verwijzen zijn onze eerste controle overigens. En de prijs die wij hanteren is het gemiddelde niveau van Nederland, met een plus voor de Topzorgziekenhuizen.

 9. Opvallend, maar begrijpelijk, als je weet hoe Menzis dit doet: ze sturen een lijst met eisen en als je braaf invult wat de as-is status is krijgt haast geen ziekenhuis dit predikaat. Vul je de lijst in zoals Menzis graag wil (ook al maak je de eisen – vooralsnog – niet waar), dan schuiven ze aan tafel en maken prijsafspraken met je. En ben je bij de juiste prijs (juist = de visie cq het niveau van Menzis, dat begrijpt u) ineens Topzorg-ziekenhuis. Voilà!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.