Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Minder administratieve lasten in de zorg’

Administratieve lasten voor zorgondernemers zijn de afgelopen negen maanden met zes procent gedaald. Dat staat in een brief van minister Klink en staatssecretaris Bussemaker aan de Tweede Kamer.

Sinds de nulmeting in maart 2007 zijn de administratieve lasten met 32 procent gedaald. Tot aan november 2008 daalde de lastendruk met 26 procent en tot augustus dit jaar is daar nog eens zes procent bijgekomen, aldus de brief.

Lastenverlichting

In de brief staat dat de lastenverlichting tot stand is gekomen door “bijvoorbeeld ICT in te zetten om administratieve belasting van zorgpersoneel te verminderen. Ook de indicatiestelling voor AWBZ-zorg wordt steeds eenvoudiger gemaakt door zoveel mogelijk gebruik te maken van kennis die zorgaanbieders of zorgpersoneel bezitten.” Klink en Bussemaker stellen verder dat ook zorgaanbieders en zorgverzekeraars een taak hebben om de regeldruk binnen de eigen organisatie en sector te verminderen. Regeldruk komt immers niet alleen voort uit regels van de overheid, maar ook uit de sector zelf.

Versnippering aanpakken

Jaap Knoppert, woordvoerder van brancheorganisatie ActiZ noemt de lastenverlichting ‘volslagen onherkenbaar’. “Wij herkennen dit beeld helemaal niet en bij onze leden heeft het ook niet mogen leiden tot een feest der herkenning”, meent de woordvoerder.“Het bericht roept eigenlijk alleen maar vragen op. Hoe komt VWS aan deze 32 procent en wat bedoelt men met de regeldruk uit eigen sector? Als het ministerie echt stappen wil ondernemen moet het de versnippering van de zorg over meerdere stelsels aanpakken en de rompslomp die dat met zich meebrengt.”

Stapeling van wetgeving

Ook Bob Kiel, woordvoerder van de NVZ, herkent de vermindering van de administratieve lasten niet. “Voor ziekenhuizen is de lastendruk nog altijd even hoog. Dat komt vooral door de stapeling van wetgeving. Nieuwe wetten verschijnen, oude wetten worden vervangen. Ook het transparanter maken van ziekenhuizen kost veel moeite omdat ziekenhuizen veel nieuwe handelingen moeten verrichten. Of wij zelf de regeldruk kunnen verminderen zijn we op dit moment aan het onderzoeken, daar kan ik nog niets met zekerheid over zeggen” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Ondernemingsraden ten strijde tegen bureaucratie

Is bureaucratie te temmen?

Klachten over indicatiestelling zorg nemen toe

Geen onderzoek naar indicatiestelling

4 REACTIES

  1. Politiek wenselijheid gecombineerd met statistiek geeft inderdaad het vreemde beeld dat de persberichten totaal niet stroken met de realiteit.
    Die realiteit is dat de administratieve druk is toegenomen, en dat slecht een steeds schaarser en selecte club, bij machte is om het systeem te begrijpen en uit te leggen.
    En statistiek is per definitie een “u vraagt wij draaien” principe. Kijk naar de top 100lijst van de ziekenhuizen van het AD, waar het winnende ziekenhuis van dit jaar, vorig jaar op 22 stond. Zo een majeure verschuiving doet toch de wenkbrauwen fronsen…

  2. Lees alle reacties
  3. Tja, elk jaar nieuwe zorgproducten cq opsplitsingen, nieuwe financiering, kortere indicaties, nieuwe regelinggeving, etc = meer overleg, meer vergaderingen, meer papier, meer onduidelijkheid en onzekerheid, etc.
    Je hoeft geen politicus te zijn, om dit te begrijpen. Khafka is er niks bij. Gaan we echt naar een land waar fictie en realiteit twee naast elkaar bestaande zaken zijn?
    Misschien dat het aantal centimeters aan regelgeving een betere maatstaf voor bureacratie is. Even uitprinten voor de afgelopen jaren en je zult een ander inzicht krijgen.

  4. Dergelijke opmerkingen door leden van VWS geven eens te meer aan dat ze volledig de weg kwijt zijn. De afgelopen jaren is de administratieve dictatuur alleen maar onoverzichtelijker geworden en is er meer werkdruk ontstaan zonder dat de inzet van zorg erdoor verbetert. Het zal wel weer een vooraankondiging zijn voor nog meer bezuinigingen. Wanneer worden we eindelijk eens verlost van deze ambtelijke prietpraat en incidentenpolitiek bedrijvende amateurtjes.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.