Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder borstkankerlintjes door wachttijden

Mark van Dorresteijn
Borstkankervereniging Nederland (BVN) reikt dit jaar minder roze lintjes voor borstkankerzorg uit dan vorig jaar. Dit jaar krijgen 66 ziekenhuizen waar borstkankerzorg wordt geleverd, een lintje (74 procent van het totaal). Vorig jaar waren dat er nog 78 (85 procent). ,,Uit onderzoek onder patiënten blijkt dat er wat betreft wachttijden nog wel het een en ander te verbeteren valt'', zei Carol Richel van de borstkankervereniging donderdag.
Minder borstkankerlintjes door wachttijden

Dat de wachttijden nog aangescherpt kunnen worden, is een van de belangrijkste redenen dat er dit jaar minder lintjes worden uitgereikt. Sowieso daalde het totale aantal ziekenhuizen licht door fusies.

Wachttijden

BVN hanteert de norm dat er maximaal 5 dagen zitten tussen het onderzoek en de uitslag. Daarnaast heeft de beroepsgroep de richtlijn dat de tijd tussen diagnose en behandeling maximaal 5 weken bedraagt. Bij 70 procent van de ziekenhuizen lukt het om bijna altijd binnen 5 dagen de diagnose te stellen. 60 procent van de ziekenhuizen blijkt in staat om voor bijna alle patiënten binnen 5 weken de behandeling te beginnen. ‘Het is belangrijk dat mensen na een onderzoek snel weten waar ze aan toe zijn en na een diagnose zo snel mogelijk geholpen worden. De wachttijd is een beladen emotionele tijd voor patiënten. Die moet zo kort mogelijk worden gehouden’, aldus Richel.

Verplicht criterium

Ziekenhuizen zijn niet verplicht zich aan de wachttijden te houden, maar de borstkankervereniging denkt erover na om het een verplicht criterium te maken voor een borstkankerlintje. ‘Uit onderzoek onder onze achterban blijkt dat dit criterium heel belangrijk is’, vertelt Richel.

Overige normen

Naast patiëntervaringen, onder andere met de wachttijd, is bij de toekenning van de lintjes gekeken naar hoeveel patiënten een ziekenhuis per jaar behandelt, het percentage kankerweefsel dat is overgebleven na behandeling, en hoe de informatievoorziening is. Met de roze lintjes geeft BVN aan dat ze vindt dat de zorg in een ziekenhuis voldoet, bekeken vanuit het patiëntenperspectief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.